Проф. Владимир Чуков за novini.bg: По български модел ли Ердоган се среща с лидерите на иракските сунити?

  • 06 октомври 2021 15:08

  • 1249
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg:  По български модел ли Ердоган се среща с лидерите на иракските сунити?
© личен архив

Защо турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва се среща с лидерите на иракските сунити седмица преди изборите ...по български модел? Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков.Той е известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Турското президентство разпространява снимки на срещите на Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва с двамата лидери на конкуриращите се два сунитски политически субекта в Ирак – председателя на последния иракски парламент и председател на партията „Такадом“ Мохамед ал Халбуси и неговия опонент – председателя на коалицията „Азам“ Хамис ал Ханджар. Няма никакви изявления от участниците в срещите. Това става седмица преди петите, след отстраняването през 2003 г. на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин парламентарни избори, които ще се проведат на 10 октомври.

 Видно е, че моделът на действие на турската дипломация е тъждествен с този преди парламентарните избори на 11 юли в България.

Има протоколни детайли обаче, които подсказват различен подход. При случая с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е показана снимка, от която се излъчва много по-голяма делова ангажираност. Вероятно това се дължи на присъствието на члена на Европарламента Илхам Кючук. Двете делегации, чиито ръководители са лидерът на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и външният министър Чавушоглу се срещат в заседателна зала на президентството. Ердоган е в центъра и се проектира като своеобразен арбитър между тях. Делегациите са с по трима члена. Българският флаг отсъства. Турският президент е силно преекспониран на снимковия материал, с ясен акцент, че неговото ниво е много над другите присъстващи. Протоколната ситуация наподобява заседание на турското правителство или на турския Съвет за национална сигурност.

 При срещата с ал Халбуси има две снимки. Едната е ръкостискане на фона на турския държавен ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и две турски знамена. Втората е в присъствието на Мевлюд Чавушоглу и на член на делегацията на иракския политик. Интересното е, че на масата е поставено малко иракско знаме, на фона на двете големи турски знамена. Вероятно това е препратка към бившия пост на иракския гост. Най-интересното, че четиримата са седнали в кръг, което елиминира извеждането на Ердоган като водеща фигура на мероприятието.    

 Снимката с ал Ханджар е една. Тя копира изцяло първата снимка с ал Халбуси, а именно ръкостискане без никакви белези, че гостът е от Ирак.

Прави впечатление пестеливостта на изявленията на участниците в срещите на 6-ти октомври в Анкара. Не е ясно дали причината е словесната буря, която се развихри, когато лидерът на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, при сходна ситуация, се завърна в България. Политици и експерти в Ирак коментират негативно посещенията на двамата иракчани в Долма бахче. Консенсусно те считат, че срещите с Ердоган ще имат обратен ефект върху избирателите. Нещо повече, независимият сунитски политик Атила ал Наджафи отстоява мнението, че двата конкуриращи се субекта в Ирак ще се омаломощават и единствено ще свалят изборните си резултати. Той прогнозира, че след изборите нови политически субекти, представляващи иракските сунити, ще се появят на политическата карта. Той счита, че е грешка да се търси преливането на авторитет от Ердоган на техните кандидат-депутати.

 Особено негативна е реакцията на медиите в Саудитска Арабия. Кралството отдавна е в конкуренция с Анкара /която е в координация с Катар/ за влияние върху сунитите в арабския регион. Вероятно това ще има и последствия за икономическите ангажименти на Рияд към иракски Сунитистан.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1249 0

Свързани новини

Водещи новини