Вежди Рашидов отваря галерия, която ще носи неговото име

  • 28 септември 2021 10:41

  • 657
  • 2
Вежди Рашидов отваря галерия, която ще носи неговото име
© Булфото

На 1 октомври в София отваря врати арт галерия "Вежди". Тя носи името на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и в първата си експозиция представя 30 негови творби - скулптури, рисунки и акварели, разказват от екипа на именития скулптор.
Новото арт пространство се намира се на ул. "Симеоновско шосе" 97.

"Арт галерия "Вежди" е ново галерийно пространство, встрани от шума и суетата на центъра на София. Галерия, която ще предлага живопис, скулптура и графика на утвърдени имена на художници в българското изкуство с ясна художествена политика", коментира изкуствоведът и галерист Аделина Филева.

"Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете. Загатнатите, едва доловими силуети и детайли оставят място за въображението", казва Филева.

По думите й в скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност.

Кралският артистичен кръг в Барселона награди Вежди Рашидов със златен медал

Неотдавна Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко беше удостоен с високо международно отличие - златния медал на Кралския артистичен кръг в Барселона. Той стана и почетен член на Съюза на испанските художници. В творческата си биография Рашидов има близо 50 самостоятелни изложби в различни страни на Европа и света, носител е и на още авторитетни наши и чужди отличия.

"Дано тази нова галерия стане място и за стойностни дискусии, за срещи на изявени имена, защото изкуството е онова, което ни спасява в трудни моменти и което остава и след нас. Искрено вярвам в силата на таланта да сплотява хората", казва Рашидов. Той благодари на съпругата си д-р Снежа Бахарова-Рашидова, защото арт галерията е нейният подарък за предстоящата му 70-а годишнина през декември тази година.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
657 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
OПГ ГРОБ - КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ

2021.09.28 | 11:14

1
За жалост, тоя гепи толкова, докато беше министър, че каквото и да прави до девето коляно, все ще сме му платили ние масрафа.

2021.09.29 | 03:38

2
Като си некадърен да си изкараш и за един хляб,на всичкото отгоре и завистлив така ще пишеш.

Добави коментар

Водещи новини