Цената на дървата за огрев се повиши

  • 27 септември 2021 13:57

  • 6587
  • 0
Цената на дървата за огрев се повиши
© Булфото (архив)

Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас.

Цената е повишена с 20 лева за тон, от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лева/тон.

С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, през втората година на пандемията. Това каза пред БНР търговецът Велизар Василев.

"Хората поръчват обикновено 1-2 тона, много рядко са 3 тона като поръчка. Дървесината е основно дъб. Цената се вдигна много през последните 10 дни, вече е 190 лева/тон, преди това беше 170 лева. Дървата се транспортират безплатно, до 2-3 часа след като е направена поръчката. Основно караме дървата за огрев в "Меден рудник", централната част на Бургас и в Крайморие. В сравнение с периода преди 3 години, драстично паднаха сега поръчките, тогава един тон вървеше между 130 и 150 лева. През последната година рязко се наблюдава спад на хората които правят заявки. В момента, в който застудя последната седмица, поръчки имаме, но пък няма дървесина. Причината е, че доставките са малко като количество. Идват от Странджа, но носят много малко. Явно предпочитат да я изнасят в Гърция тази дървесина. Ние имаме по пунктовете за дърва и друг проблем – работната ръка. Откакто започна пандемията, няма желаещи да работят", каза Василев.

Най-скъпо за хората е отопляването в студените зимни дни с електрическа печка или в най-добрия случай с климатик. В определени комплекси, където има парно, бургазлии се възползват от тази услуга на "Топлофикация", а тези, които са свикнали да използват дървата за огре,в вече са се снабдили с нужното количество за зимата. 

Над 48 000 кубични метра дърва за огрев са доставени на над 7 500 домакинства в Североизточна България

Константин Тодоров
6587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини