Наследниците на Вазов за тежестта на фамилната слава

  • 22 септември 2021 21:28

  • 2391
  • 2
Наследниците на Вазов за тежестта на фамилната слава
© Кадър: БТВ

Днес отбелязваме 100 години от кончината на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Лобното му място се намира на един хвърлей място от Народния театър, където пиесите му са били приемани, без да чакат ред.

Дядо Вазов е един от малкото български поети и писатели, почитан и докато е жив, и когато е преминал отвъд. Не оставя преки наследници, но затова пък осемте му братя и сестри имат свои продължения.

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

100 години след кончината на поета, неговата 15-годишна племенница Рада не се страхува от тежестта на фамилната слава.

„Честно казано е изключително голяма привилегия да имат малко по-големи очаквания към теб, за да можеш да покажеш, че всъщност можеш“, каза Рада Вазова пред БТВ.

Григорий Вазов също се гордее с произхода си, но рядко говори за това заради стереотипите в обществото. Модерен проект на родословно дърво издирва продължението на двете деца на Съба и Минчо Вазови, сред които е и писателят.Прапрапраплеменникът на Иван Вазов – Радостин Вазов посочи, че е създадено едно доста пълно родословно дърво на цялата фамилия.

Досега беше известно, че Иван Вазов пише стихове върху тефтерите на баща си и отказва да стане търговец като него.

Проф. Григорий Вазов разказва как народният поет не искал да учи и медицина:

„Иван Вазов категорично отказва и тогава на негово място определят друго дете с името Вазов, обаче тогава другият брат – Кирил Вазов казва: „Ако не пратите мен, ще ви издам, че не е отишъл Иван Вазов“, споделя проф. Вазов.

Д-р Кирил Вазов е един от първите български медици в следосвобожденска България и работи в новосъздадената ѝ армия.По случай годишнината от смъртта му, в Народния театър предстои връчването на литературната награда „Иван Вазов“.

Първите лауреати на наградата през миналата година бяха Антон Дончев и Гергина Тончева. Тази вечер се очаква, че писателят Владимир Зарев ще получи наградата от ръцете от президента Румен Радев. Освен с това отличие, Народния театър ще почете Иван Вазов и с откъс от премиерния спектакъл "Народът на Вазов" с режисьор Диана Добрева.

Мая Йорданова
2391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мери

2021.09.23 | 07:24

2
Тежетт за фамилията няма. В " Хепи бар енд грил" не предлагат поезия от Вазов.

2021.09.23 | 05:11

1
каква "тежест", банда тунеядци, които живеят от името вече 100 години.

Добави коментар

Водещи новини