Председателят на НСОРБ: В годината на предизборни кампании нека поне кметовете продължим да търсим решения за гражданите

  • 19 септември 2021 15:56

  • 545
  • 1
Председателят на НСОРБ: В годината на предизборни кампании нека поне кметовете продължим да търсим решения за гражданите
© Булфото (архив)

В годината на четири предизборни кампании, нека поне кметовете продължим да търсим решения за важните за гражданите въпроси, каза днес председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов при откриването на 34-то Общо събрание на организацията. Домакин на Годишната среща, чиято програма включва Икономически форум, дискусия по проблемите на децентрализацията и Форум за зелени политики, е курортът "Албена".

Обществените събития показват ясно, че има нужда от нови модели на мислене и общуване, допълни Панов. Той посочи, че по темата с децентрализацията НСОРБ вече близо две десетилетия играе ролята на упоритата капка, която се опитва да пробие камъка. Има нещо разочароващо в тази равносметка, но не сме се отказали, посочи Панов.

Местните органи на самоуправлението имат голяма роля в изграждането на демокрацията и за хората много често тяхната роля дори е по-важна от тази на централните, посочи в приветствието си към участниците в Годишната среща зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез. Тя допълни, че за да функционират добре местните власти, са необходими чуждестранни инвестиции, но и борба с корупцията и утвърждаване върховенството на закона.

Като основна пречка пред подобряването на бизнес климата Родригез посочи корупцията, която увеличава разходите и подкопава доверието на гражданите. САЩ са партньор на България в борбата с този проблем, посочи дипломатът и припомни за наложените санкции по закона "Магнитски".

Посолството на САЩ оказва подкрепа на България и в борбата с пандемията, каза още дипломатът. Тя посочи, че през последната година то е дарило близо 2 милиона долара под формата на оборудване за наши лаборатории, тестове, предоставени на болниците и подкрепа на общности в неблагоприятно положение. Посолството подпомага и различни проекти за рехабилитация на детски градини и училища, каза Родригез и призова присъстващите кметове да потърсят помощ, ако имат нужда.

МОСВ и НСОРБ планират меморандум за общи действия и политики

Константин Тодоров
545 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Болярин

2021.09.19 | 21:51

1
Евала кмете - голям си - като ПАРАТА от комина на Кроношпан

Добави коментар

Водещи новини