Честит празник, София!

  • 17 септември 2021 08:00

  • 1316
  • 6
Честит празник, София!
© Pixabay

В днешния ден Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Датата е обявена за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

Събития в столицата:

Столичният общински съвет ще проведе извънредно тържествено заседание по повод Деня на София. Дневният ред на заседание №38 предвижда приветствия от страна на кмета Йорданка Фандъкова и председателите на политически групи в Общинския съвет. Столичният общински съвет ще разгледа и редица предложения за присъждане на звания „Почетен гражданин на София“, отличия „Значка на София“ и „Почетен знак на Столична община“.

Църквата почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София

***

Наградите за ярки постижения в областта на културата на Столичната община ще бъдат връчени днес по повод 17 септември - Денят на София, съобщават от Столичната община.

Церемонията започва в 16.00 ч., в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки. Голям концерт на открито - "Честит празник, София!" започва в 18.00 часа в "Южен парк-2" - на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея "Земята и хората"). Концертът е подарък за публиката и е с безплатен вход до запълване на разрешения капацитет на седящите места. 

***
Изложбата "Вазов в София" се открива днес в градинката пред Народния театър. Това съобщават от театъра, който с поредица от събития отбелязва 100-годишнината от смъртта на своя патрон. В рамките на няколко дни се организират инициативи, с които ще отдаде почит на необятното дело на Патриарха на българската литература. Проектът "Вазов в София" е подготвен от драматурзите на Народния - Мирела Иванова и Светлана Панчева, с подкрепата на Столична община. 

***
"Литературна София", освен на книга, ще бъде представена и под формата на изложба, съобщават издателите от "Кръг". За празника на София, 17 септември, фотографът Иван Шишев ("Етюд-и-те на София") е подготвил изложба, която е своеобразна фоторазходка из страниците на града, фокусирана изцяло върху литературния му облик. Събитието ще се състои на бул. "Княгиня Мария Луиза" 60.

***
"Пощенски картички от бъдещето" пристигат днес по случай Деня на София пред три знакови за културния живот на града места. Инсталациите, наподобяващи пощенски картички и изобразяващи бъдещето на града, са създадени от художниците Мила Янева-Табакова, Борис Праматаров и Вяра Бояджиева по разказите на деца, разказват от галерия "Ко-оп".

Творбите ще бъдат поставени в непосредствена близост до Националната галерия "Квадрат 500", Софийската градска художествена галерия и "Софийски арсенал" - музея на съвременното изкуство. 

"София, мой малък Лондон" (галерия)

**
Театър "Българска армия" (ТБА) открива новия си сезон с "Арсеник и стари дантели", съобщават от трупата. По традиция, първите представления съвпадат с празника на София - 17 септември. 

Радина Лазарова
1316 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.09.17 | 20:09

6
Какво изчадие
тази

2021.09.17 | 10:27

5
тази вещица от снимката ме плаши
София няма празник

2021.09.17 | 08:54

4
докато я управлява крадлива самоковска мангуста - грейка на ОПГ ГРОБ - ТИКВИ ИЗГНИЛИ
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.17 | 08:29

2
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.
"Умникът Гюро"

2021.09.17 | 08:30

3
е същия де.бил от Новини.бг.
Умник Гюро

2021.09.17 | 08:21

1
Този сатанистки паметник си го заврете в г.за. Българската София не е грозна и зловеща като това чучело.

Добави коментар

Водещи новини