Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител

  • 07 януари 2022 06:45

  • 1073
  • 0
Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Кръстител, който е последният старозаветен пророк. Той кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син.
Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на Земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Св. Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват днес Рождество Христово

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно!".

Теодора Александрова
1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини