Над 1 милион куб. м. дърва за огрев се осигуряват за зимния сезон на населението

  • 16 септември 2021 10:13

  • 550
  • 0
Над 1 милион куб. м. дърва за огрев се осигуряват за зимния сезон на населението
© Pixabay

Над 1 милион пространствени кубични метъра (пр. куб. м.) дърва за огрев са определени за директни продажби на физически лица по списъци от кметства за 2021 г. От тях 365 хил. пр. куб. м са предвидени за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хил. пр. куб. м., като добити от горски склад. Тазгодишното количество е над отчетеното за предходната година, с което се гарантира задоволяване търсенето на пазара.

Вече има цели общини като Габрово и Севлиево, които са газифицирани, поради което употребата на дърва намалява. В други общини като Гоце Делчев, Своге голяма част от домакинствата са преминали на пелети чрез изгаряне с модерни и ефективни котли, което сериозно намалява емисиите на фини прахови частици. Близо 47% са добитите дърва за огрев от склад, а едва 17% са количества от стояща дървесина. Отчита се изоставане при добива на дървата, който се организира от страна на купувача.

По данни на държавните горски предприятия, в края на месец август, са предоставени чрез директни продажби на физически лица общо 380 хил. пр. куб. м. дърва за огрев, с което до момента са задоволени потребностите на 53 460 домакинства. В 12 от общо 162 стопанства на територията на страната или в 15 общини, дървата се предоставят изцяло от общинските гори.

Цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба на горски склад на цени между 37 лева и 48 лева за пр. куб. м. без ДДС. Иглолистните дърва варират между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив. Продажната цена на добивани от самите лица за собствени нужди дърва, е в границите от 5 лева до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пр. куб. м. и от 12 лева до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва. Важно е да се знае, че в посочените цени не са включени разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите и обикновено се извършват от частни физически или юридически лица, притежаващи собствени транспортни средства, като стойността на предлаганата от тях услуга допълнително оскъпява крайната цена на дървата.

Обръщаме внимание на всички граждани да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. При закупуването им трябва да се проверява за наличието на маркировка на дървата. Купувачът задължително е нужно да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени. Дървесина, която не е маркирана, не е придружена с превозен билет или имената и адреса на притежателя й не съответстват на вписаните в билета, подлежи на отнемане, а лицето, което я притежава – на глоба. Достоверността му може да бъде проверена на електронен адрес tickets.iag.bg. При основателни съмнения за нарушение подайте сигнал на телефон 112.

Уволниха горски служител заради неотчетени такси от продажба на дървесина

Последвайте канала на

Десислава Станева
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини