МЗ иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор

  • 14 септември 2021 11:57

  • 246
  • 0
МЗ иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор
© Pixabay

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, заяват от здравното министерство.

Поради тази причина МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

МЗ разкриха къде и при какви обстоятелства има опасност да се заразим с COVID-19

Мотив за инструкцията към РЗИ е, че в много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите - 139, припомнят от министерството.

Николай Брънзалов: Не споделям оптимизма на МЗ за Covid зоните

От министерството, оглавявано от д-р Стойчо Кацаров в момента казват още, че правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение. 

Радина Лазарова
246 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини