Николай Брънзалов: Не споделям оптимизма на МЗ за Covid зоните

  • 14 септември 2021 10:45

  • 52606
  • 0
Николай Брънзалов: Не споделям оптимизма на МЗ за Covid зоните
©

В разгара на епидемията, при 2 хиляди нови случая на ден имаме разкрити само 39 Covid зони, каза пред Хоризонт д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той не споделя „оптимизма на Министерството на здравеопазването, защото казаното не е като направеното“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

Към момента има открити само 39 такива Covid зони, има план да бъдат разкрити 150 такива центрове, посочи той.

Ако подобни пунктове се разкрият хомогенно на територията на страната, за да има адекватна диагностика и лечение, това ще е крачка напред, смята Брънзалов, който обаче отправи критика, че в разгара на епидемията все още се обсъждат варианти как да се облекчат болниците.

Д-р Брънзалов изрази съмнение, че ако всички от големия в момента поток от пациенти се насочат към Covid кабинетите в специализираните зони, те няма да могат да ги поемат.

„Адмирирам намерението на министерството и правителството да се отпуснат средства и за закупуване на допълнителна техника към съответните ДКЦ, защото техниката ще бъде необходима и в бъдеще, както и раздаването на апарати, които измерват насищането на кръвта с кислород“, подчерта общопрактикуващият лекар.

Смъртността в последните месеци е драстично увеличена. Какви реформи направихме, за да се намали тази смъртност, попита Николай Брънзалов и призова да се измисли „нещо рационално“. 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
52606 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини