Живеещи в определени общински жилища в Русе ще могат да кандидатстват за закупуването им

  • 14 септември 2021 09:28

  • 199
  • 0
Живеещи в определени общински жилища в Русе ще могат да кандидатстват за закупуването им
© Булфото/архив

Живеещи в определени общински жилища в Русе ще могат да кандидатстват за закупуването им. Това съобщават от местната управа в града.

Ежегодно ще се приема списък с жилища за продан, като общият им брой не може да надвишава три процента от целия общинския фонд.

"За да закупи общинско жилище, наемателят трябва да няма задължения към общината и да е пребивавал там в последните пет години. Ако постъпят повече заявления за закупуване на жилища от определените за продажба, са създадени критерии за класиране на кандидатите. В основата им е срокът на пребиваване на заявителя в жилището, видът на конструкцията и възрастта", обясняват от местната управа.

Община Перник започна принудително изземване на общински жилища

Цената на продаваните жилища ще се определя въз основа на пазарна оценка, но не може да бъде по-ниска от данъчната. От русенци няма да се изисква заплащането на такса за оценка на имота.

Според кмета на града Пенчо Милков целта е средствата от продажбата да се вложат в неотложни ремонти на вече остарелите жилища, в които живеят социалнослаби хора.

В Плевен спряха продажбата на общински жилища, за да се съхрани общинският жилищен фонд

От местната управа обясняват, че с промяната не се предвижда общият брой на общинските жилища да намалее драстично. За да се отговори на нуждите на русенци, е определен минимум от 1400 жилища, под който фондът не може да падне. Ежегодната продажба на част от имотите ще бъде съобразена с него, допъва БТА.

Весела Найденова
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини