Подготвя се нов кодекс за устройствено планиране и строителство

  • 12 септември 2021 16:40

  • 1639
  • 5
Подготвя се нов кодекс за устройствено планиране и строителство
© Булфото

Строително-инвестиционният бранш подготвя нов кодекс за устройствено планиране и строителство, съобщи БНР.

До края на годината ще бъде разработен проект, който да обединява темите на няколко ключови закона, които регламентират строително- инвестиционния процес.

Инициативата за законодателната реформа е на браншовите организации в сектора - Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Съюзът на архитектите, Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти  и Националната асоциация на строителните предприемачи.

Трябва да бъдат решени дългогодишните проблеми, свързани с постоянните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и наличието на разнопосочни нормативни документи, които често си противоречат и не защитават ефективно обществения интерес.

Синхронизирането на цялата нормативна уредба на базата на единни принципи и терминология ще допринесе за устойчивото развитие на строително-инвестиционния процес и създаването на качествена градска среда, смятат инициаторите.

Иван Шишков: "Хемус" се е превърнала в една строителна илюзия

Целта е облекчаване на административните процедури, подобряване капацитета на публичната администрация, стимулиране на инвестиционната инициатива и на възможностите за публично-частно партньорство= Не на последно място е ограничаване на корупционната среда.

Проектът на новия Кодекс за устройствено планиране и строителство ще бъде разработен и финализиран след поредица от дискусии и консултации с всички браншови организации. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До създаването и приемането на новия кодекс продължава оптимизирането на ЗУТ и преразглеждането на последните му промени, които затрудняват инвестиционния процес. През юни браншовите организации внесоха предложения за промени в ЗУТ с цел облекчаване на инвестиционната инициатива и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

Теодора Александрова
1639 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
зелено чооовече

2021.09.13 | 01:02

5
Очаквайте вдигане не цените . Европейски стандарти със заплати по-ниски от тези в Хондурас

2021.09.12 | 20:21

4
Да сабаpят и панелките и обитателите да бъдат настанени по фypгони, много отдавна е изтекъл 50 годишния срок на безопасност на панелното строителство това е решение на ЦК на БКП
Седесарските стъкленици

2021.09.12 | 18:26

3
в София да се съборят.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.12 | 18:25

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Хахаха "подготвя се"

2021.09.12 | 17:04

1
Иска им се на бандитите, които презастроиха държавата. Мрете, уроди, няма да я бъде вашата.

Добави коментар

Водещи новини