НСИ: Подем на производството, строителството и търговията на дребно през юни

  • 10 август 2021 14:03

  • 284
  • 0
НСИ: Подем на производството, строителството и търговията на дребно през юни
© Pixabay

С близо 23% се е увеличил оборотът от търговия на дребно през юни спрямо същия месец година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Ръст на годишна база има при индексите и на промишленото производство и строителството.

В промишлеността общото увеличение на годишна база е 9,7 процента през юни и слабо понижение с 0,1% спрямо месец май, сочат още данните на статистиката. Най значителен е ръста при производството на превозни средства без автомобили - с повече от 68 на сто. При производството на храни и тютюневи изделия увеличението е с близо 59 процента спрямо същия месец на 2020 г.

Негативна тенденция има при производството на напитки, обувки и на други кожени изделия и основни метали. При всички сектори намалението е с двуцифрено число в проценти. Спад има и при производството на лекарства - с 9,6 на сто. В същото време най големият ръст през юни на годишна база е именно при оборота от търговия на дребно, на фармацевтични и медицински стоки - с 47,8 на сто.

Увеличение има при всички останали наблюдавани подотрасли на търговията на дребно. В строителството се отчита ръст спрямо година по рано. Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през юни с 1,5% спрямо май, когато се понижи с 2,2 на сто, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се повишава с 2,1%, докато от сградното строителство нараства с 1,1 на сто.

Спад на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през август заради страха от нова COVID вълна

На годишна база строителната продукция през юни нараства с 4,7% след повишение с 4,1% през май, отбелязвайки растеж за четвърти пореден месец, като сградното строителство се увеличава с 1,5%, а гражданското и инженерното строителство - с 9,1 на сто. През юни НСИ отчита поредно подобрение и при търговията на дребно, като оборотът в търговията на дребно нараства с 1,5% спрямо май, когато се повиши с 1,6 на сто.

На годишна база търговията на дребно бележи скок от 22,7% през юни след повишение с 23,9 през май, нараствайки солидно за четвърти пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната продължава да се подобрява и в началото на лятото след влошаване през последното тримесечие на миналата годината, когато втората вълна на коронавирусна пандемия доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа, които продължиха и през първите месеци на 2021 г.

Теодора Александрова
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини