Формированията за противовъздушна отбрана получиха висока оценка за успешно проведените стрелби на зенитен полигон „Шабла“

  • 10 септември 2021 15:02

  • 459
  • 0
  Формированията за противовъздушна отбрана получиха висока оценка за успешно проведените стрелби на зенитен полигон „Шабла“
© Министерство на отбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович наблюдаваха днес, 10 септември, съвместните бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Те оцениха високо действията на участниците от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия. Подготовката на военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана се провежда от 8 до 11 септември 2021 г. Общ ръководител на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев. Той представи пред висшите офицери целите и задачите, които формированията изпълняват по време на експерименталните и съвместни бойни стрелби „Шабла 2021-2“.

Участниците в стрелбите демонстрираха уменията си при изпълнение на реални бойни пускове от всички типове комплекси за противовъздушна отбрана, дислоцирани на зенитния полигон „Шабла“, както и в стрелбите на сръбската авиация по въздушни и морски цели. След проведените съвместни действия на формированията адмирал Емил Ефтимов и генерал Милан Мойсилович посетиха позициите и се срещнаха със сръбските и българските военнослужещи.

„До този момент нашите военнослужещи се справят прекрасно с поставените им задачи. Учението продължава. Очакваме утрешният ден да бъде още по-динамичен“, каза адмирал Ефтимов пред журналисти от военните медии на двете армии. „Съвместните действия, които наблюдавахме днес, не показват цялата дейност. Това, което правим заедно с колегите от въоръжените сили на Република Сърбия, е доста комплексна дейност, която започва с планиране, организиране, непосредствена подготовка и логистично осигуряване“, посочи началникът на отбраната и благодари на генерал Мойсилович за отличното взаимодействие през годините. Адмирал Емил Ефтимов изрази надежда това ползотворно сътрудничество в областта на отбраната да допринесе за устойчивото развитие на Балканите.

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович оцени високо проведените демонстративни стрелби на полигон Шабла. Той изказа своята признателност към българската държава за възможността, която предоставя на сръбските формирования за противовъздушна отбрана да провеждат бойната си подготовка.

Действията на участниците в „Шабла 2021-2“ днес на полигона наблюдаваха също Н. Пр. Желько Йович - посланик на Република Сърбия, генерал-лейтенант Душко Жаркович - командир на ВВС и ПВО на Република Сърбия, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директори на дирекции от Министерството на отбраната и командири на формирования от Българската армия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини