Йосиф Давидов: Има подходяща почва за бактериите на „кафявата чума“*

  • 09 септември 2021 10:57

  • 3864
  • 0
Йосиф Давидов: Има подходяща почва за бактериите на „кафявата чума“*
© личен архив, булфото

Коментар за 9-ти септември на едно от емблематичните имена в българската журналистика, доайенът Йосиф Давидов. Понастоящем той живее в Мадрид, Испания. Има дълга биография в наши и чужди медии. Работил е в международния отдел на в. „Труд“. На два пъти е бил кореспондент на БТА в Мадрид. Бил е също главен редактор на сп. „По света“ (1988-1989 г.), главен редактор в агенция „Глобалпрес“ - Франкфурт/Мадрид (1993-2005 г.), редактор на „Нова дума“ - вестникът на българите в Испания (от 2006 г. насам). Автор е на четири публицистични книги, документални филми, многобройни репортажи, интервюта, коментари и анализи в български и чуждестранни медии.

Честит празник, български антифашисти!

Не е носталгия, а зов и напомняне.

Предупреждение, с което обесеният на 8 септември 1943 година чешки журналист-антифашист Юлиус Фучик завършва своя „Репортаж, писан с примка на шията”:

„Хора, обичах ви, бдете!”.

***

Днес крайно десни и неофашистки сили тровят

със своите послания – и действия! – обществената атмосфера на Стария континент.

Резолюцията на Европейския парламент от 25 октомври 2018 г. относно нарастването на неофашисткото насилие в Европа изброява част от тези формации в някои страни: Германия - Die Rechte („Десните“), отцепници от по-старата неонацистка партия NPD; Франция - Les Nationalistes, Oeuvre Francaise, Jeunesse Nationliste: Унгария - Légió Hungária („Легион – Унгария”): Полша - Szturmowcy („Щурмоваци”) и ONR (Национален радикален лагер); Чехия - Národní a sociální fronta („Народен и социален фронт“); крайнодесен екстремизъм и неофашизъм в Хърватия; Украйна - „Азов“, „Десен сектор“, „Карпатска Сич“; Гърция - „Златна зора“: Испания - „Hogar Social Madrid“, „Falange“, „Alianza Nacional“ и „Democracia Nacional“; „Скандинавско движение за съпротива“.

Има и други в Норвегия, Финландия, Белгия - Vlaams Belang (VB) и N-VA , Дания, Швеция, Австрия; унгарската „Йобик“, холандската Партия на свободата (PVV), британската Партия на независимостта, австрийската Партия на свободата, Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция, Лигата в Италия, „Истинските финландци“ във Финландия. В Полша и Унгария крайно десните контролират правителствата. В Швейцария те са първата сила в Националния съвет. В Испания VOX не само е в Националния парламент, но участва в управлението на две автономни области. Расте влиянието на Алтернатива за Германия (AfD) и Национална демократична партия на Германия (NPD). Към изброените се прибавя и близкият до ВМРО Български национален съюз (БНС) - основният организатор на неонацисткия „Луковмарш“.

***

Европа на кризите –

здравна, икономическа, социална, идейна и морална – е подходяща почва за бактериите на „кафявата чума“. Обществената тъкан е заразена. От нас зависи дали ще прерасте в епидемия. От нас и от новите поколения.

Зависи и от постоянното припомняне на онези, които отдадоха живота си в борбата с фашизма. Те и сега са тук; подържат наша бдителност. Гениалният Вапцаров е провидял тази съпричастност с нашето тревожно съвремие в предсмъртните си редове, написани в 14 часа на 23 юли 1942 година, деня на разстрела:

„Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!"

*Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3864 0

Свързани новини

Водещи новини