Кметът на Русе иска по-строги норми за вредните органични вещества във въздуха

  • 04 септември 2021 14:30

  • 577
  • 4
 Кметът на Русе иска по-строги норми за вредните органични вещества във въздуха
© Булфото (архив)

Кметът на Русе Пенчо Милков е изпратил писмо до министър-председателя на България Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен и до Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, в което настоява за въвеждането на по-строги норми за допустимите емисии на вредните органични вещества във въздуха. Това съобщават от кметството в крайдунавския град, предаде БТА.

Милков е предложил промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството.

"В последните години в община Русе, в Регионалната инспекция по околната среда и водите, в Регионалната здравна инспекция и на спешния телефон 112 ежедневно постъпват сигнали за тежки, остри органични миризми. Замърсяванията принуждават гражданите да живеят затворени в домовете си, а броят на хронично болните, както и на онкологичните заболявания се увеличава всяка година. Обстановката става нетърпима и русенци, които от зората на демокрацията са особено чувствителни за чистотата на въздуха, са изправени пред нерешим проблем", заявява в писмото си Пенчо Милков.

Пулмолог определи какви рискове крие за здравето мръсният въздух в София

Според кмета основен източник на здравно-екологични проблеми в града са неконтролируемите замърсявания с вредни органични вещества от производства, непризнаващи българското екологично законодателство, нормативните актове, както и конституционното право на гражданите да живеят в чиста и здравословна околна среда.

В обръщението си към представителите на държавните институции Милков настоява, че пробите от замърсения въздух и измерванията на концентрациите на органичните замърсители е необходимо да бъдат извършвани с по-голяма честота, която отчита появяването и продължителността на превишаване на нормите и максималните средни стойности.

"Поради твърде остарелите екологични наредби и съобразно препоръките на Световната здравна организация и на Европейската агенция по околна среда е належащо да бъдат актуализирани и въведени по-ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители", се казва още в писмото до премиера и до МОСВ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
577 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.09.04 | 20:11

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:07

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:01

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
РУСКО РОБСТВО

2021.09.04 | 17:46

1
ДВЕ В ЕДНО ЗНАЧИ,ДВЕ БЕКАПЕТА В ЕДНА ЧЕРВЕНА СВИНЯ ПРАСЕДЕНТ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ СЛЕД ПРЕВРАТА НА МУТРАФОНОВА ЩЕ НИ ДАВЯТ В КЕНЕФА НА ИДИОТА ПУТЬО.

Добави коментар

Водещи новини