Срокът за набиране на заявления за помощи за отоплителния сезон е до края на октомври

  • 02 септември 2021 07:57

  • 475
  • 0
Срокът за набиране на заявления за помощи за отоплителния сезон е до края на октомври
© Булфото (архив)

Срокът за набиране на заявления за помощи за отоплителния сезон е до края на октомври, като кампанията започна на 1 юли. Това каза в интервю за БТА Надя Танева, директор на "Социално подпомагане" в Пловдив. До момента там са подадени 4183 заявления, като в сравнение с миналата година Танева очаква до края на срока цифрата да стигне около 6400. От всички заявления най-много са желаещите за отопление с електрическа енергия - 2345, 923 са желаещите за твърдо гориво, като и тази година техния брой тенденциозно намалява, особено за помощ в натура /дърва и въглища/. Тя уточни, че до момента има 528 отказа за изплащане на помощта, причината за което е по-висок доход от определения или прехвърляне и продажба на имот през последните години.

Надя Танева припомни, че правото за помощ се дава срещу индивидуално изчисление на доходите по специална таблица.

Изплащането на помощта за отопление започва от 15 септември

Има значение дали лицето живее само, дали в семейството има лице с увреждания, за колко години, има ли домакинството странични доходи - от наеми и други. Няма строго регламентирана сума за доход, като за база се взема средномесечният доход за последните шест месеца. По думите ѝ, когато надвишаването е съвсем минимално, с по 10-15 лева, тези лица биват насочвани към други социални помощи. Стараем се колкото е възможно повече семейства или домакинства да получат тези средства, защото това е една сериозна подкрепа за хората, изпаднали в социален риск, коментира Надя Танева. Тя обясни, че изплащането на сумите за отопление ще започне през септември и това са всички, които към момента са одобрени. Те ще получат пълната сума в размер на 523,55 лева, което е с около 20 лева повече в сравнение с предходната година.

По отношение на социалната помощ за първокласници Надя Танева каза, че тази година е отпаднал доходният критерий. До 15 октомври е срокът за подаване на заявление за подпомагане на първокласници и на осмокласници, като за учениците в 8 клас тази помощ се дава за първа година. Всички родители, които им предстои през тази учебна година да имат ученици за 1 и 8 клас могат да кандидатстват, като сумата е 300 лева. Тя ще се изплаща на два пъти - в началото на учебната година и в началото на втория учебен срок и когато в дирекцията "Социално подпомагане" имат информация, че ученикът редовно посещава учебните занятия.

Документите, които се изискват са заявление и бележка от учебното заведение, че детето е записано. Продължава набирането на документите и за осмокласниците, като срокът е 15 октомври. Подалите заявление в Пловдив за помощ на първокласниците са 1653 души, като миналата година те са били 1449, а за осмокласниците тази година са 850 души, като до 15 октомври, когато е крайният срок, се очаква цифрата да се покачи сериозно.

Последвайте канала на

Владимир Василев
475 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини