Христо Мутафчиев към здравния министър: Как така ние ще предлагаме мерки?

  • 01 септември 2021 10:30

  • 5350
  • 4
Христо Мутафчиев към здравния министър: Как така ние ще предлагаме мерки?
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Категорично съм против блокирането на сценични изкуства в цялата им рамка. Не говоря само за театър, говоря и за опера, музика, всичко, което се случва на сцената. Против блокирането съм, защото реално ние мерките ги спазваме. Не знам здравният министър и въобще институциите да си направиха труда да отидат в една театрална зала, за да видят, че от момента, в който ние влязохме в пандемия, мерките се спазват. Това обясни председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32662

Той е категоричен, че в театрите няма никаква нужда от нови мерки.

Ако въведат тези мерки, първо трябва да кажат какви пари ще изплатят като компенсации на хората, работещи в сценичните изкуства. И тогава ние ще се съгласим с тях. Вчера всички браншови организации получихме писмо от здравния министър да дадем ние предложение как да бъдат осъществявани мерките. Извинявайте, господин министър, но ние не сме специалисти в тази област, за да даваме предложение. Второ - вие по този начин прехвърляте отговорността от властта към хората, които трябва да спазват някакви разпоредби и мерки. Прехвърляйки тази отговорност, вие скарвате гилдията помежду ни, защото ако един директор предложии дадени мерки за своя театър, а друг предложи други - после вие ще кажете "Ама те така поискаха", допълни Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Хотелиери и ресторантьори към министър Кацаров: Първо държавата да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример

Той се обяви за вдигане на капацитета на залите на 100%, тъй като в момента работят на 50%.

,,Хората отново ще влизат с маски, така или иначе хората са уплашени и напливът все още не е огромен. Има дезинфектанти на входовете на театрите. Какви други мерки трябват? Защо трябва да има необходимост от други мерки? Най-важното е, че не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората. Браншовите организации, ако искат да бъдат попитани - ще организират срещи'', коментира председателят на Съюза на артистите.

Кацаров поиска становища на организации по предложението за затягане на мерките

На въпрос колко процента от актьорите са се срещали с вируса и колко от тях са ваксинирани, той отговори: При предишното правителство имаше сериозна офанзива по отношение на ваксиниране на отделни групи и отделни браншове. Ние, творците, бяхме вкарани във втора фаза. Започна ваксинация, но не знам защо тя много бързо се изниза и приключи. Но немалко хора са го прекарали и немалко хора са ваксинирани. Аз самият съм го прекарал два пъти. Имам една купчина антитела, мога да ги продавам.

И отново подчерта, че колегите му, които не работят или работят на 30%, трябва да бъдат обезпечени.

,,Това трябва да се случи от 1 ноември тази година до 1 ноември 2023 г., за да се вижда светлина напред. Публиката има нужда от това преживяване. Театралните зали на закрито през летния сезон бяха по-нефункциониращи. Нашият активен сезон е от септември до юни-юли следващата година. Ако сега се въведат някакви мерки - управляващите и от Министерството на здравеопазването, и от Министерството на културата дори не си дават сметка какво ще блокират'', добави Христо Мутафчиев.

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
5350 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.01 | 13:38

4
Тоя търтей бездарен и мързелив пак ли ревна
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.09.01 | 13:14

2
Тая гейберска кypва кой и дaва дyмата?
..

2021.09.01 | 13:22

3
Хомосексуалиста, пак ли ти?

2021.09.01 | 12:13

1
Абе циганин, питат ви какви пари искате за да си траете, той не разбрал. За финансови мерки ви питат, колко ще загубите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини