България e с най-опазено биоразнообразие в Европа

  • 28 май 2012 14:41

  • 1599
  • 3
България e с най-опазено биоразнообразие в Европа
©

Световният ден на биоразнообразието – 22 май, тази година премина донякъде в сянката на тържествата за големия ни Празник на славянската писменост и на българската просвета и култура 24 май.

В празничното оживление не всички разбраха, че по този случай бе обявено съществуването на нова защитена местност в България – “Река Веселина” край Велико Търново,  предаде actualno.com, позовавайки се на БНР.

Става дума за комплекс от влажни зони по средното и долното течение на река Веселина, включително две стари речни корита и други ценни природни местообитания, между които крайречни гори, пасища и ливади, създаващи предпоставка за обитаването на голям брой редки и ценни животински видове, особено на птици. Дунавско-Карпатската програма на Световния фонд за дивата природа (WWF) подготвя там проект за възстановяване на стария меандър на река Веселина при с. Миндя. В Деня на биоразноборазието представители на WWF-България споделиха с местната общност своя опит и добри практики, свързани с управлението на влажни зони у нас.

Поради кръстопътното си положение между различни географски и климатични области, България е в челната тройка на страните в Европа с най-богато биоразнообразие. Една трета от територията на страната бе включена в европейската мрежа “Натура 2000”, което също е един от най-високите проценти на Стария континент. Извън тази мрежа страната разполага и с добра система от защитени територии – национални и природни паркове, биосферни резервати, защитени местности и природни забележителности. С една дума, ако искате да намерите все още непокътната природа в Европа, елате в България.

Заради силното земетресение и големите дъждове миналата седмица, за този понеделник остана още едно събитие, свързано с Деня на биоразнообразието. То се провежда с участието на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. В района на Димитровград се провежда спасителна операция за блатното кокиче. Трасето на строящата се магистрала “Марица” засяга участък с това рядко растение, влязло в Червената книга на България за застрашените от изчезване растения и животни. Освен чисто биологичната си ценност, растението има и още една важна функция. То е в основата на много ценно българско лекарство за премахване на последиците от опасното заболяване детски паралич.

Целта на операцията е популацията от около 2600 броя блатни кокичета да бъде преместена на поне 50 м разстояние от магистралата, където замърсяването е най-голямо. Автомагистрала „Марица“ е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни защитни прегради за птиците, както и шумозащитни стени.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1599 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.07.30 | 14:25

3
"България e с най-опазено биоразнообразие в Европа"- Особено в Банкя.

2012.05.29 | 01:08

1
Дрън-дрън. А шистовия газ? А закона за горите?
Катринка

2014.07.30 | 14:21

2
Шистовият газ, нарочно го спряха, за да му вдигнат цената и сигурно пак ще се опитат да го пуснат, глупаците! Малоумниците не си ценят житницата, а после ние ще страдаме. А иначе внасят жито от Катар, с което там си хранят камилите - Та казано на кратко - с кеф да им видиш сметката на тия алчни мижетурки :)

Добави коментар

Водещи новини