МВнР: Към момента 14 български граждани са напуснали Кабул

  • 19 август 2021 18:20

  • 346
  • 1
МВнР: Към момента 14 български граждани са напуснали Кабул
© Gettyimages (архив)

В условията на сложна и несигурна обстановка евакуацията на българските граждани от Кабул продължава да бъде непосредствен приоритет, съобщават от пресцентъра на МВнР. 

Министерството на външните работи полага всички възможни усилия и оказва съдействие, включително чрез сътрудничество с международните партньори, за изтегляне на сънародниците ни. Към момента МВнР разполага с информация за петима български граждани, които желаят да напуснат Кабул. МВнР поддържа непрекъсната връзка с четиримата български граждани, които през последни дни очакват евакуация, като следи процеса на изтегляне и оказва необходимата помощ. Днес бяхме информирани и за пети български гражданин, с когото също сме в непрекъснат контакт и оказваме съдействие да напусне страната. 

Комисията по външна политика: Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан

През последните 24 часа е евакуиран един български гражданин, който вече се намира на сигурно и безопасно място. Така на този етап 14 български граждани са напуснали Кабул.

Консулът ни в Доха е в непрекъсната връзка както с  българските граждани, евакуирани там по-рано тази седмица от Кабул, така и с катарските власти, за да могат сънародниците ни по-бързо да напуснат Катар. Днес катарските власти са дали съгласие това да стане с първия възможен за тях самолетен полет, след като представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус. Той им е направен на място в базата, където са настанени. 

Талибани стрелят във въздуха, за да разпръснат тълпите на летището в Кабул

МВнР продължава да следи ситуацията и остава в готовност да оказва необходимото съдействие.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сащ

2021.08.19 | 18:31

1
сащ да хвърлят две атомни бомби там и стига са ни занимавали с тия талибани.

Добави коментар

Водещи новини