Първият дипломат на ЕС окачестви събитията в Афганистан като "катастрофа"

  • 19 август 2021 13:26

  • 308
  • 1
Първият дипломат на ЕС окачестви събитията в Афганистан като "катастрофа"
© Pixabay

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел окачестви събитията в Афганистан като "катастрофа" и заяви, че фактът, че никой не е очаквал талибаните да се върнат на власт толкова бързо, се дължи на провал на разузнаването, предаде Ройтерс.

В речта си в Европейския парламент ръководителят на европейската дипломация посочи, че около 100 служители на ЕС и 400 афганистанци, работещи за Евросъюза, и семействата им са били евакуирани, но добави, че 300 местни все още се опитват да заминат.

Той подчерта, че Европа има "морален дълг" да спаси колкото се може повече афганистанци, работили за ЕС в Афганистан. По думите му обаче няма да бъде възможно да бъдат изведени всички.

"Нека бъда откровен, това е катастрофа", каза Борел. "Това е катастрофа за афганистанския народ, за ценностите и надеждността на Запада и за развитието на международните отношения."

МВФ спира помощта за Афганистан заради несигурната обстановка

В речта си Борел засегна и опасенията, че Европа може да бъде залята от нова вълна от афганистански мигранти и да се повтори миграционната криза от 2015 г., когато огромен брой хора, много от тях бягащи от конфликтите в Сирия и Ирак, прекосяваха континента пеша.

"Не ги наричайте мигранти, те са изгнаници, хора, които бягат, за да спасят живота си", заяви европейският дипломат и отхвърли сравненията със Сирия, защото Афганистан се намира много по-далеч.

Борел допълни, че е във връзка с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който утре ще бъде домакин на виртуална кризисна среща на външните министри от алианса за обсъждане на въпроса за Афганистан.

Калина Христова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.19 | 17:26

1
Катастрофа е за американците, но е трагедия за афганистанците.

Добави коментар

Водещи новини