Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки във Варна

  • 16 август 2021 13:39

  • 414
  • 0
Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки във Варна
© getty images

Поне три пъти седмично във Варна ще се правят проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Това съобщи директорът на РЗИ Дочка Михайлова, която участва в среща, свикана от областния управител Марио Смърков, с представители на туристическия бранш. В контролната дейност са включени РЗИ, община Варна, ОД на МВР, Инспекцията по труда и Областната дирекция по безопасност на храните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Областният управител каза, че целта е със спазване на мерките и с разбиране от страна на бизнеса да се отложи за максимално дълъг период усложняването на ситуацията с Ковид-19. Той припомни, че предложението за засилени проверки от предходната седмица е одобрено от Кризисния щаб. Разпределени са сферите, в които съответните институции ще извършват контрол. Областният управител каза, че при проверките ще се съобразяват с бизнеса и ще се започне с предписания. Ако те не бъдат спазени в разумен срок, ще се премине към санкции, допълни той. Смърков смята, че диалогът и своевременният обмен на информацията е по-добрият начин за решаване на проблемите.

Нови 84 случая на вариант "Делта" на COVID-19 са констатирани в страната

Председателят на Сдружението на заведенията в България за Варна Марин Сотиров благодари на областния управител за диалога, защото проблемите могат да бъдат решавани когато има чуваемост и бъдат споделени различни идеи и методи за справянето с тях. Той посочи, че начинът за ограничаване и забавяне на разпространението на четвъртата вълна на пандемията е държавата да затегне контрола върху действащите мерки, за да не се стига до налагане на нови.

Сотиров заяви, че организациите за заведенията в България са твърдо против налагането на нови ограничения за бизнеса - било то намаляване на капацитет или ограничение в работното време. Според него, това са неща, които не устройват бизнеса, и допълни, че заведенията са сред най-проверяваните бизнеси от всякакви институции, но трябва да се обърне внимание и на останалите сектори. Браншът не приема и затваряне на бизнеси и спускане на заповеди за нови ограничения на местно ниво.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини