Черната кутия от падналия край Шабла МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

  • 10 август 2021 07:40

  • 536
  • 1
Черната кутия от падналия край Шабла МиГ-29 все още не е изпратена в Русия
© bulphoto/архив

И към този момент черната кутия на разбилия се преди два месеца МиГ-29 край Шабла не е изпратена в Русия за разчитане. Това става ясно от писмения отговор на министерството на отбраната на въпроси от депутата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Христо Гаджев. Отговорът е с дата 6 август. А от него става ясно, че българските военновъздушни сили са поискали от компанията - производител на самолетите, да помогнат за извличане на данните от регистратора. Вероятно черната кутия ще бъде проверявана в град Курск, в завод „Авиоавтоматика“. 

Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи. Но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“. Министерството не отговаря на депутата Христо Гаджев защо за разчитането на „черната кутия“ не е била предпочетена Украйна. 

Не става ясно и дали Министерство на отбраната ще предостави доклада на „Военна полиция“ за инцидента, информира БНР. Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата. Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъма на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена. 

При инцидента преди два месеца загина подполковник Валентин Терзиев.

Вдовицата на подполковник Терзиев: Няма и лица с чувство за вина

Доклад посочи, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация" на пилота. Докладът отчита и, че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили „неправилно риска при маневрата“, като са продължили „насочването на пилота, въпреки високата скорост на мишената“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.10 | 08:54

1
На всички ни е ясно, че самолета е свален с ракета !! И защо сте сложили снимка на СУ-25 ????

Добави коментар

Водещи новини