Кой беше Радосвет Радев?

  • 06 август 2021 17:23

  • 3315
  • 6
Кой беше Радосвет Радев?
© Булфото (архив)

На 61-годишна възраст внезапно почина изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев, съобщиха от радиото.

Обичан баща, съпруг и приятел, Радосвет Радев ни напусна днес, 6 август, посочват от "Дарик радио". Радосвет Радев бе и председател на Българската стопанска камара.

Борисов за Радосвет Радев: Почивай в мир, приятелю!

Кой беше Радосвет Радев?

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършва право Софийския университет "Св. Климент Охридски" и специализира маркетинг и мениджмънт в САЩ. Работил е последователно от 1984 г. в Софийския градски съд и от 1986 г. в програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, където води популярното тогава предаване "Добър ден".

"Дарик радио" е неговата сбъдната мечта. Началото е твърде прозаично - един 22-годишен младеж има нужда от пари и решава, че може да ги изкара, правейки репортажи. Поривът му е порязан от ръководството на БНР, което решава, че не може един човек да си докарва пари, работейки здраво. Той работел страшно много по програмата, където бил титуляр - в предаването "Добър ден", за нощния блок, за "Хора, пътища, автомобили" и за предаването за българите в чужбина. И го наказали за печалбарство, заради най-високия доход от хонорари, които получавал.

Тогава Радосвет Радев решил, че да прави радио е това, което може и иска. През 1992 г. той получава лиценз за създаване на радио. На 21 януари 1993 г. за първи път в българския ефир прозвучава първото частно национално българско радио - "Дарик радио", а на 1 ноември 1994 г. започва излъчване първата регионална станция на радиото - в Добрич.

"Дарик радио" носи името на древната персийка монета дарик, съществувала по времето на персийския цар Дарий (380 пр. н. е - 330 пр. н. е.). От създаването на радиото Радосвет Радев е председател на Съвета на директорите и негов изпълнителен директор.

Внезапно почина Радосвет Радев

От 6 април 2005 г. Радосвет Радев е председател на Управителния съвет на Съюза на българските национални електронни медии. Основател е на най-големия приватизационен фонд "Доверие" през 1996 г. и на "Албена инвест". Председател на Надзорния съвет на "Доверие - Обединен холдинг" АД и председател на Съвета на директорите на "Албена" АД. Член на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и на Фондация "Буров". Учредител на Български бизнесклуб "Възраждане" (17 септември 2001).

През 2018 г. той е ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, обединяваща национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капител в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Радосвет Радев е известен с хобито си да събира банкноти от цял свят и има една от най-забележителните колекции. Той събира всякакви банкноти от държави, които лично е посетил, казвайки, че всяка хартийка има своя собствена история. Началото на сбирката му е поставено през 1982 г., когато Радосвет Радев пеел в хор, който получил покана за гастрол в Италия, откъдето запазил лири за спомен. Впоследствие започва за събира банкноти от целия свят - има български левове от периода на социализма, банкноти от всички страни членки на ЕС преди въвеждането на еврото. Негова гордост е банкнота от 200 драхми, която е взел преди 2000 г., когато с тези пари не е можело да се купи нищо. Оказва се, че хартията , върху която са отпечатани е по-скъпа от номинала. Банкнотата с най-много цифри, която винаги го е удивлявала, е 10 млрд. динара, защото нулите по хартията са 10.

Реакции след смъртта на Радосвет Радев: Екатерина Захариева, Евгени Минчев и журналисти

На 9 ноември 2002 г. Радосвет Радев е удостоен с отличието "доктор хонорис кауза" на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". На 21 юли 2010 г. президентът Георги Първанов издава указ за награждаването му с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата, който получава на 1 ноември същата година.

Архивно видео тук: 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3315 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Оник

2021.08.06 | 18:02

1
От прочетеното разбирам че е един олигарх.Все пак бог да го прости

2021.08.06 | 19:18

6
Жалко за човека. Тъкмо си беше сложил и втората ваксина.
Гаден Врачанец кореняк

2021.08.06 | 19:03

5
Рaдocвeт Рaдeв e вeрбувaн oт Шecтo упрaвлeниe нa Държaвнa cигурнocт зa бoрбa c идeoлoгичecкaтa дивeрcия прeз 1988 г. кaтo aгeнт пoд пceвдoнимa КAРAК.Тoзи e клeвeтничeл cрeщу прoтивницитe нa кoмуниcтитe cрeд интeлeктуaлцитe у нac и пocлe тe ca били изceлвaни, рeпрecирaни, убивaни, бити и тoрмoзeни. Нaдявaм ce, чe ceгa e нa "тoплo" в кaзaнa нa дявoлa, къдeтo e зaeднo c пeткo бoчaрoв.
ПОТЪРПЕВШ

2021.08.06 | 19:01

4
Няма да пуснете истината за покойния агент на ДС КИРАК

2021.08.06 | 18:30

3
Нямам впечатления за човека, но ми изглежда като галеник на властта. Да правиш бизнес в България ей така без някой да те натиска - абсурд
Bigimota

2021.08.06 | 18:28

2
Бог да прости човекът!

Добави коментар

Водещи новини