Жителите на с. Кръстевич протестираха заради липсата на вода

  • 31 юли 2021 14:24

  • 855
  • 1
Жителите на с. Кръстевич протестираха заради липсата на вода
© Добринка Пиронкова

Жителите на хисарското село Кръстевич протестираха, заради системната липса на вода.

От 5 юли сме на режим, на два пъти между 3 и 5 дни не сме имали въобще вода, а през другото време направеният график системно се нарушава, а откакто започнахме да протестираме имаме вода всеки ден по два часа, сподели пред БТА Добринка Пиронкова от инициативния комитет на с. Кръстевич. Проблемът е много стар, десетки години всяко лято има режим на водата, само сутрин и вечер има вода в чешмите, но това лято въобще не се спазва обявеният график. Изграденият през 30-те години на миналия век водосборен обект не е почистван с години и плащаме въздух вместо вода, и то с много лошо качество.

Протести заради режим на водата в село Кръстевич

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева беше на протеста и каза, че е внесла проект в МРРБ за включването на сондажен кладенец с дебит 8 л/сек, от който по тръбопровод, чрез помпи и електрозахранване от трафопост, да се качва водата до резервоарите, а също така трябва да има и пречиствателно съоръжение, тъй като водата в кладенеца е с нитрати. За това обаче са необходими 3 милиона лева и ще търся държавно финансиране, защото селото е малко и не може да се кандидатства по Европейски проекти, поясни Ганева. Тя добави, че е възложила и изработването на друг проект за водопроводната мрежа в с.Кръстевич, тъй като тя е строена 1936 г. и ако налягането е по-високо старите тръби могат да се спукат.

От ВиК-Пловдив казват, че не са знаели, че проблемът е толкова е драстичен, защото не са били информирани от ВиК в Хисаря, споделиха жителите на Кръстевич. Пред протестиращите избраният за народен представител Велизар Шаламанов обеща да постави проблема на с. Кръствич в Народното събрание и пред министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите. В понеделник комисия от ВиК Пловдив ще направи оглед на всички съоръжения, да се установи къде е проблемът и какво трябва да се направи. Като за начало водохващането ще бъде почистено и приведено в оптимален вид, за да може всички водни количества да постъпват във водоема на селото, каза преди два дни пред журналисти Антон Гълъбов - главен инженер на ВиК-Пловдив, на инициираната от Областния управител Ангел Стоев среща за безводието в селото.

Областният управител Ангел Стоев тогава обеща подкрепа за по-бързото съгласуване със съответните ведомства на вече изготвения проект за водопроводната мрежа на селото от община Хисаря и намиране на необходимите средства, включително и с възможностите на ВиК - Пловдив. В селото ще продължи да има водоноска и съд за вода, който ще бъде поставен в закрито помещение. Кметът на община Хисаря ще продължи да доставя по шест бутилки по 1,5 литра минерална вода на човек седмично.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.07.31 | 17:49

1
На село е ад, добре е само в София, където лошият комунизъм направи язовир "Искър" да имат капиталистите какво да пият...

Добави коментар

Водещи новини