Д-р Първан Симеонов за novini.bg: Обществото ни иска правителство, а не нови избори за парламент

  • 28 юли 2021 15:20

  • 1522
  • 0
Д-р Първан Симеонов за novini.bg: Обществото ни иска правителство, а не нови избори за парламент
© личен архив, булфото, ИТН

Ще имаме ли излъчено правителство в края на тази седмица, въпреки непремълчаните претенции на всички партии към първенците в изборите от ИТН? Можем ли инфантилно да настояваме за игнориране на ДПС, въпреки електоралната и геополитическа тежест на движението на Балканите?  Как евентуална нова ковид вълна ще се отрази на политическия и обществен живот у нас и защо предишната власт се провали в управлението на ковид кризата? Разговарям с на д-р Първан Симеонов, преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

По пътя на логиката, би трябвало до края на тази седмица да имаме излъчено правителство. Но е възможно да се „счупят” тези добри намерения, поради, да ги наречем, характеровите особености на различни личности в отделните партии.

Обществото ни иска да има правителство.

Аз не виждам кои са партиите, които открито биха заявили, че не желаят това да се случи.

Плаващите мнозинства, каквото се очертава и в 46-ият парламент, обикновено досега винаги са носели ползи за ДПС, чиято цена в такива моменти се вдига. Управлението е по-трудно, когато има плаващи мнозинства. Когато нямаш ясна воля и опора зад себе си, по-трудно прокарваш мерки и най-вече реформаторски.

Смятам, че това, което се прави в момента, е добро – да се говори за политиките, за онова какво трябва да се прави, а не кой ще го прави.

ГЕРБ ще е опозиция и ще търси проблеми навсякъде, дори където ги няма, както прави и в момента. Това ще им даде възможност от една страна да се консолидират, а от друга фокусът да не е върху тях. Ако, разбира се, Борисов не спре да се излага. В усилието си да се хареса на своите, той говори по-разбираем за тях начин, но това отвън изглежда смешно.

Най-големите проблеми ще се явят, когато се излезе извън договорените теми като съдебните и социалните и се навлезе в оперативните сфери в правенето на политика, където ще лъснат различията между отделните партии. Като например политическата неопитност на ИТН, прекалената гъвкавост на хора, от които са очаквани повече радикални изяви от ДБ и т.н..

Но всичко това са нормални неща, които не бива да плашат никого. Също така искам да подчертая, че

понякога договорените правителства са по-дълготрайни

и стабилни и всеки гледа в своя ресор, а не в чуждия.

Хората не искат наесен да се явяват за трети път на парламентарни избори. Смятам, че самият президент не би искал паралелно с вота за нов държавен глава, да има и гласуване за парламент, защото така ще се смени фокуса и ще се размие основната за него тема. Ще се намеси партийният вот и това може да създаде известни неудобства. Самият президент даде такъв анонс, че не би му било приятно да има трети парламентарен вот, заедно с президентския.

Ние вече публикувахме преди дни проучване, което показва, че президентът е фигурата с най-висок рейтинг и се ползва с най-голяма доверие сред избирателите.

Протестът от м.г. се материализира в гласуване, което показва ясно желание за промяна. Въпреки това то не стига за формиране на големи мнозинства и това налага диалог между партиите. ИТН извървя своя път примерно от крайно  радикална позиция към БСП, до омекотяване на отношението, което е логично, защото БСП също е опозиционна формация в последните 10 години.

Нормално е партиите на протеста, плюс БСП да са на една страна.

ДПС иска да ги поддържа също и никой не може да спре това. През последните 4 години ДПС от време навреме се долепяше до ГЕРБ и ги подкрепяше, а партриотите като основен партньор на управляващите се кълняха, че движението не участва по никакъв начин във властта. Сега може да се случи същото – ДПС ще дават съдействие на Слави, а ДБ ще уверява, че е гарант, че движението няма роля в управлението. Може и да се случи такава огледална картина, в която важен образ ще е този на ДПС. Но не бива в никакъв случай обществото да се настройва негативно към движението, защото то е много важно в геополитически план за нашата страна, която, да не забравяме, че се намира на Балканите. Това означава много и трябва да се взема предвид от всички останали политически играчи. Много са избирателите, които разпознават свое представителство в лицето на ДПС.

Няма как върху политическите процеси у нас да не окаже влияние и заплахата за нова ковид вълна наесен.

Властите трябва да спрат да плашат хората

и да ги стимулират да се ваксинират, вместо постоянно да ги обиждат. Голяма част от българите не се ваксинират по две прости причини. Първата е, че мнозина вече прекараха вируса  масово им се препоръчваше да не бързат да се ваксинират. Под масов случай се разбира Бойко Борисов, Стойчо Кацаров и др.. Втората причина е факта, че се обещаваше ваксинацията да е край на всички страхове. А какво става: ваксинираните пак се подлагат на серия тестове и ограничения и няма никаква гаранция и сигурност за тях. Въпреки това аз призовавам хората да се ваксинират! Иначе смятам, че повторно затваряне при нова ковид вълна ще се отрази изключително тягостно на всички в обществото ни и хората съвсем ще загубят доверие във властите. На всичко отгоре постоянните обиди, че сме глупаци на края на света, не стимулират друго освен обратен ефект.

Може да се окаже, че българите не сме далеч от груповия имунитет, но това са догадки. Хората не са виновни, че бяха заляти от много и противоречива информация. За две години време се оказа, че западният свят не може да даде на хората си нито достатъчно сигурност срещу вируса, нито достатъчно свобода. Това е провал, за който не може да бъдат обвинявани хората. Властта се издъни.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1522 0

Свързани новини

Водещи новини