Фандъкова отговори на Пеканов за метрото

  • 22 юли 2021 15:43

  • 2606
  • 5
Фандъкова отговори на Пеканов за метрото
© Булфото (архив)

Столична  община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“.  Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км. Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за  него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. Това се казва в изпратена до медиите позиция на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Припомняме, че по-рано днес служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза на брифинг в Министерския съвет, че проектът за столичното метро се запазва, защото Фандъкова ги е информирала, че дори най-малкото намаление на ресурса по този проект би заплашило неговото реализиране поради невъзможността на Столичната община да го финансира със собствени и заемни ресурси.

"Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена. 9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си", посочва Фандъкова.

Атанас Пеканов: В следващите 7 години по Плана за възстановяване трябва да се влеят 20 млрд. лв. в икономиката

"Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици", добавя столичният кмет.

"Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне", се казва още в позицията.

Константин Тодоров
2606 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.07.22 | 23:23

5
Фандъка да хваща кирката и да почва метрото, за това сме я избрали. По 1 милиард краде всяка година за герб и дпс. Стига.
Th

2021.07.22 | 17:53

4
Селянко проста,дошла си в София да се научиш да четеш. Върни се обратно че остана неграмотна.
Шибай се ма,

2021.07.22 | 17:15

3
гнусна гербава отвратна самоковска мангустоковра крадлива.
София

2021.07.22 | 16:44

2
Махай се!Съсипа и опростачи столицата!
Драган

2021.07.22 | 16:41

1
Тази марионетка да си подава оставката !

Добави коментар

Водещи новини