Пожар избухна в боров масив до с. Студена и с. Планиново

  • 22 юли 2021 12:16

  • 546
  • 0
Пожар избухна в боров масив до с. Студена и с. Планиново
© Булфото

Шестдесет горски служители от Регионалната дирекция по горите в Кърджали, държавните горски и ловни стопанства Свиленград, Тополовград, Елхово, Сливен, Ямбол и Хасково участват заедно с пожарникари и военни в гасенето на големия пожар край Свиленград, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Пожарът, възникнал вчера в следобедните часове, през нощта е достигнал площ от 2000 дка, от които над 600 са в горски територии. За момента той е низов, като за неговото ограничаване работят три тежки машини - една на пожарната и две на ТЕЦ "Марица Изток", както и осем специализирани автомобила на горските стопанства. Засегнати са иглолистна борова гора и тревна растителност.

Това е най-големият пожар за тази година, възникнал в горски територии.

От 1 януари до 21 юли 2021 г. са регистрирани 101 горски пожара. Опожарената площ е общо 1840 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Основна причина за пожарите в горите е проявата на небрежност.

Изпълнителната агенция по горите призовава посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност, да бъдат отговорни и бдителни. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.

Борислава Борисова
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини