Почитаме първата вестителка на Възкресението

  • 22 юли 2021 07:14

  • 1186
  • 0
Почитаме първата вестителка на Възкресението
© Pixabay

На 22 юли Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалина.

В житието ѝ се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.

Църквата почита мъченица, да почерпят няколко красиви имена

От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос. Така тя става и първата вестителка на Възкресението на Исус. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”.

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и посещавала различни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: “Христос воскресе!” и му разказала за кръстната смърт на Господа.

По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.

От Рим св. Мария Магдалина дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове. В V век нейните мощи били преместени от Ефес в Цариград.

Празнуват: Магдалена, Мария Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Меглена, Миглена, Маги. 

Радина Лазарова
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини