Д-р Ст. Хасърджиев за novini.bg: Политиците знаят за проблемите зад завесата, която повдигна министър Кацаров. Защо не ги решават?

  • 19 юли 2021 16:52

  • 2049
  • 0
Д-р Ст. Хасърджиев за novini.bg: Политиците знаят за проблемите зад завесата, която повдигна министър Кацаров. Защо не ги решават?
© булфото /архив/

Да се твърди, че който е работил за пациентски организации, той обезателно "мрази" лекарите, е меко казано невярно. Подобни ограничени възгледи тези дни изказаха разни всичколози по повод на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и негови предишни занимания в сектора на "белите престилки". Защо осветеният от него проблем със злоупотребите с клиничните пътеки, които ощетяват пациентите, т.е. всички нас, предизвика бурен обществен скандал и само уволнението на бившия директор на "Пирогов" д-р Асен Балтов ли е важно в случая, та медиите акцентират предимно на това? Политиците от небето ли падат, та уж чак сега разбират за проблема с пътеките? Разговарям по тези проблеми с д-р Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Националната пациентска организация. Той също така е генерален секретар на Европейското партньорство по здравеопазване - най-голямата такава доброволна организация на Стария континент.

Клиничните пътеки са един много опорочен начин на финансиране през последните години. Това поражда корупция в медицинските среди и непрекъснати скандали. През годините знаем, че в тях не е отразена коректно цената на лекарски труд, не е уточнено какво точно поема здравната каса и кое не. Често хората са принуждавани да плащат допълнително и това предизвиква остри реакции в обществото.
Недофинансирането на клиничните пътеки през годините предизвиква лечебните заведения да хоспитализират пациенти, дори когато няма необходимост от това. Примерно по цените на пътеките да може да се направят изследвания. НЗОК в стремежа си да спаси някакви средства, в крайна сметка създава предпоставки за изкривявания в системата, които са пречка както за лекарите, така и за пациентите.

Проблемите с клиничните пътеки съществуват от години и едва ли политиците чуват за тях днес.

Те много добре знаят къде и защо се надписват най-много клинични пътеки. Просто сега служебният министър Стойчо Кацаров смело насочи светлината на прожектора към тези проблеми. Всички ние от медицинското съсловие сме част от тази порочна система и невинни в това няма. Без вина са само пациентите, които неведнъж в интерес на истината сигнализират в разни институции за тези злоупотреби но досега както се знае, резултат няма. Като че има хора в медицинските среди, за които тази ситуация е изключително изгодна и затова от десетилетия не я променят.Това обаче води до изкривена статистика и много злоупотреби.

А пациентът е превърнат в касичка, която изкарва парите на всички в болната здравна система.

Цялата медицинска общественост, плюс политическата класа до тук са наясно какво става зад завесата, която министър Кацаров похвално най-после повдигна. Аз му пожелавам като е казал "А", да има куража да стигне и до "Я", за да може най-после да се оздрави тази наша система. Много закъсняхме с реформирането й тук.


Може да се започне с ревизия на всички клинични пътеки и осъвременяване на цените на дейностите в тях. Също така да се налагат тежки санкции и наказания на всички, които си позволяват да спекулират и злоупотребяват с парите на хората. Важно е това да се отнася и за частните лечебни заведения, които ползват публичен ресурс, но същевременно не предоставят никаква информация колко и за какво харчат, защото, видите ли, били частници. Много е дразнещ двойният аршин, прилаган спрямо тях.

Хората са настроени негативно и към всички еднолични директори, назначени в държавните болници, които си правят каквото си искат.

Те трябва да са под обществен контрол, а не на Министерството на здравеопазването. Това са обществени ведомства.
Предизборно много се говореше и спекулираше по темата за собствеността на лечебните заведения, дали трябвало да са търговски дружества, или не. Мисля, че тази тема остана отворена. Добре е да се знае, че най-важна е прозрачността при управлението на медицинските заведения. Докато има политически назначения, еднолични началници и гражданите нямат никакъв достъп до информацията и контрола на публичните здравни ведомства, то ще продължават цирковете като този в "Пирогов", който гледаме в момента.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2049 0

Водещи новини