Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Фестивал на Бузлуджа ще събира средства за опазване на външните мозайки на паметника

  • 19 юли 2021 10:20

  • 671
  • 0
Фестивал на Бузлуджа ще събира средства за опазване на външните мозайки на паметника
© Булфото (архив)

Фестивал на Бузлуджа на 23-25 юли събира средства за опазване на външните мозайки на паметника, съобщават от Фондация "Проект Бузлуджа" - организатори на събитието, заедно с Bar Dak, Малин Миланов - Монти и с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци.

В Open Buzludzha Fest ще се включат Стефан Вълдобрев и Иван Шопов - в петък, "Уикеда" и "Оги 23" - в събота, Мила Роберт - в неделя, и много други музиканти. Събитието на поляната при хижа "Бузлуджа" е под мотото "Музика за мозайка". Ще има и специално изграден палатков лагер.

Детският зимен празник на Бузлуджа се отлага

Фестивалът обединява желанието за слънце, планина, музика, културно наследство, вкусна храна и любопитни дейности. Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника на Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на външните мозайки.

Цената за тридневен билет е 35 лева, а за еднодневен - 25 лева. При закупуване на шест билета, седмият е безплатен. Билети могат да се купят на място или в системата на Evedo, EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Билетът е и още един начин да дарите за каузата, дори ако нямате възможност да присъствате на фестивала, посочват организаторите. Къмпингуването на палатки е безплатно, както и входът за деца под 10 години.

Фестивалът е кулминация на представянето на "Плана за опазване и управление" на паметника Бузлуджа, който е плод на двугодишната работа на международен екип от експерти. Резултатите ще бъдат презентирани за пръв път в рамките на фестивала и на международната конференция за дисонантно наследство, непосредствено преди него на 22 и 23 юли в Историческия музей "Искра" в Казанлък.

По време на проучването и анализа на паметника Бузлуджа е установено, че най-ценният и едновременно най-застрашен елемент са мозайките от 924 квадратни метра. Благодарение на програмата "Keeping it Modern" на фондация Гети, с финансиране от 60 000 долара са стабилизирани мозайките. Изграден е и временен заслон за предпазване на вътрешните мозайки от атмосферните условия. Сега се събират средства за опазване на мозайките от външния кръг на паметника. В сайта на Фондация "Проект Бузлуджа" са публикувани снимки от възстановителните дейности.

Радина Лазарова
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини