Проф.Иван Илчев дари около 200 тома на Регионалния исторически музей в Ловеч

  • 15 юли 2021 13:51

  • 337
  • 0
Проф.Иван Илчев дари около 200 тома на Регионалния исторически музей в Ловеч
© Булфото

Проф. дин Иван Илчев дари около 200 тома на Регионалния исторически музей в Ловеч. Те са от личната му библиотека, повечето са на историческа тематика и са нови издания.

"Моето наблюдение е, че музеите не се къпят в златния дъжд на Даная и трудно намират пари за закупуване на книги. Това са издания, които излизат в малък тираж", посочи проф. Илчев, който е ръководител на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" и ректор на СУ "Св. Климент Охридски" в периода 2007 - 2015 г.

Сред дарените заглавията са: "Основаването на Европа" на Фердинанд Зайбт, "Записки от "прехода" на Петър Динеков, "Робърт колеж и българите" на Орлин Събев, "Войната на идеите" от Чавдар Христов, "България под османска власт" на Махиел Кийл и др. Част от дарението и второто допълнено издание на "Левски пред съда на портата", което съдържа архивни османо-турски, български и чуждестранни документи, както и всички нови документи, които са били открити в президентството на Турция.

Проф. Иван Илчев: Въпросът за отношенията ни с РСМ е в ръцете на политиците

По думите на професора тези книги биха били полезни за музейните работници. В своята библиотека той има 12 хиляди тома и тъй като според него книга, която не се разгръща, умира, от години раздава. Директорът на РИМ - Ловеч, Капка Кузманова му връчи удостоверение за дарение. "Всяка историческа литература, която идва при нас ни е ценна. Тематично ще ги разпределим, защото ние си нямаме, за съжаление, една обща музейна библиотека. Все още книгите по тематика си отиват към отделните исторически отдели", каза още Капка Кузманова.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини