Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии

  • 05 юли 2021 13:04

  • 699
  • 2
Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии
© Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент сезира КС с искане за противоконституционност на чл. 68а, ал. 1, изр. 2 в частта „пожизнено“ от Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Оспорената норма се отнася до възможност за гражданите за пенсиониране до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО при наличие на изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2 от КСО. Разпоредбата предвижда обаче, че в тази хипотеза пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено, а не до навършване на възрастта им по чл. 68, ал. 1. Това съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

Според омбудсмана този текст противоречи на няколко разпоредби от Конституцията  - чл. 6, ал. 1 и ал. 2 и чл. 16, както и чл. 4, ал. 1 и ал. 2 и на Преамбюла на Основния закон.

Повод за реакцията на омбудсмана са множество сигнали и жалби на граждани до институцията, в които търсят съдействие срещу наречения от тях „дискриминационен“ и „несправедлив“ текст в КСО, който ги „наказва“ до живот да получават с 4,8% по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с една година по-рано.

„Разбира се, като обществен защитник приветствам идеята за предоставяне на възможност на гражданите да упражнят право на пенсия по-рано от предвидената за това възраст, но намирам, че така приетата редакция на разпоредбата, освен че не допринася за защитата на правото на труд, противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се възползват от възможността, в по-неблагоприятно положение от други граждани“, пише омбудсманът.

От една страна, посочва доц. Ковачева, неравностойното третиране е по отношение на лицата, имащи право на ранно пенсиониране, които според КСО ще получават намаления размер на пенсиите си само до навършване на възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО, а не пожизнено, както е в оспорената норма на чл. 68а от КСО. Такива са например преживелите съпрузи и лицата, които имат право на професионална пенсия, т.е. в нашето право все пак е познат и друг механизъм за определяне размера на пенсиите в хипотезата на предсрочно пенсиониране.

От друга страна, обаче, именно защото гражданите, които могат да се възползват от възможността да се пенсионират съгласно оспорената норма, са изпълнили изцяло условието за натрупан осигурителен стаж, са поставени в по-неблагоприятно положение от лицата, които също са изплатили напълно дължимите си осигуровки, но тъй като и възрастта им съответства на изискванията на чл. 68, ал. 1 от КСО, са придобили пожизнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в пълен размер.

„Независимо че чл. 16 от Конституцията постулира гарантирането и защитата на труда от закона, на практика се допуска положеният от гражданите труд, за който са удържани осигуровки, да не получи пълноценна нормативна защита. Възможно е дори пенсиониралите се при условията на оспорената разпоредба да имат и повече осигурителен стаж от придобилите право на пенсия съгласно чл. 68 от КСО, макар да не им достига до година от възрастта за пенсиониране. С определянето на пожизнено намалена пенсия поне част от времето, в което са осъществявали трудови или служебни задължения, остава без гарантираната от Конституцията защита“, категорична е омбудсманът.

Доц. Ковачева сочи, че въпреки добрите намерения на законодателя за оказване на социална подкрепа на гражданите, останали без работа и доходи в годината, преди да навършат възрастта за придобиване право на пенсия, когато всъщност се оказва най-трудно да си осигурят заетост, определянето на пожизнен срок за получаване в намален размер на пенсията по чл. 68а от КСО не само е несправедливо и не кореспондира с целта на нормата, а и не е в защита на правата на гражданите и на практика ги ощетява.

Фактът, че в оспорената хипотеза на предсрочно пенсиониране е налице избор - това става по желание на съответния работник или служител, според Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, не е толкова плод на свободна воля, а на стечение на определени неблагоприятни обстоятелства. 

Омбудсманът поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици и учители за почивките по програма „Отново заедно“

На следващо място, омбудсманът намира разпоредбата на чл. 68а, ал. 1 в частта „пожизнено“ за противоречаща и на принципа на правовата държава, залегнал в чл. 4 от Основния закон, сред чиито аспекти са правната сигурност и предвидимост, както и материалната справедливост, доколкото се касае за лица, които са внесли всичко, което държавата изисква от тях като осигуровки за пенсия, а в замяна ще получат пожизнено намалена пенсия, ако се възползват от възможността, която им се предоставя.

„Тъй като „пожизнено“ по смисъла на чл. 68а, ал. 1, изр. 2 означава „до края на живота“ на пенсионера с намалена пенсия, това е прекомерно тежко за понасяне и не отговаря на изискванията за справедливост като общочовешка ценност, която Конституцията изрично признава“, пише омбудсманът.

Тя акцентира, че „пожизненото“ запазване на размера на намалената пенсия е и непропорционално на недостига в основанията за възникване правото на пенсия на гражданите като съществена част от основното им право на обществено осигуряване.

„Това разбиране за „пожизненото“ намаление противоречи на принципа на справедливостта по абз. 2 от Преамбюла на Конституцията. Намаляването на размера на личната пенсия от ранното пенсиониране би било достатъчно справедливо с недостига на осигурителен стаж на осигуреното лице с продължителност до една календарна година, но нейното изплащане  пожизнено в намален размер противоречи на принципа за справедливост и за равенство на гражданите пред закона през следващите години, когато пенсионерът е продължил да работи, получавал е трудови доходи, правел е осигурителни вноски, това време е признавано на общо основание за осигурителен стаж и размерът на пенсията е увеличаването чрез нейното осъвременяване по чл. 100 и преизчисляване на общо основание по чл. 102 от КСО“, посочва още омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент

Тя подчертава, че това законодателно решение е дискриминационно, категорично несправедливо и ограничаващо социалните права на гражданите, както и че не е съобразено с правната сигурност и предвидимост.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
корекция

2021.07.08 | 11:28

2
ковачева смтките ти не излизат ,не си права ,,, при една пенсия от 400 .00 лв на месец ще има удържани 19.20 лв ,, за една година 230.40 лв. ,, рано пенсионираният пък ще получава на месец -380.80 и за година 4659.60 лв......тука всичко е нормално има трески за дялане при тези които се пенсионирват с 15 години осигурителен стаж....1. при навършени години и осигурителен // нормална пенсия // казарменето време на войниците, времето на всички видове болнични,времето за гледане на дете до навършване на две ггодини,времето с право на обезщетение от борсата се признават като трудов и осигурителен стаж ,,,,, а при другите с 15 години стаж , горните периоди не се признават......искат чисти 15 години осигурителен стаж с внесени осигуровки за всички рискове.......тука има вече дискриминация .....една майка с три деца губи около 6 години и половина стаж евентуално ако в бъдеще не може да натрупа необходимия стаж за нормална пенсия и ще се пенсионира при най.малко 15 години стаж.
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 14:18

1
ЧЕРВЕНАТА ХУНТА КАЗА ПОТАПЯМЕ СЕ В РУСКИЯ КЕНЕФ НИКАКВО ЕВРО ЗА КРЕПОСТНИТЕ САМО ЛАЙНЯНИ РУБЛЕЙ...СЛАЙНЯНИ РУБЛЕЙ****СТЕФАНЕ,ТИ СИ РУСКИ АНАЛЛИЗАТОР И ПРЕДАТЕЛ С ЧЕРВЕНАТА ХУНТА НА РОДИНАТА НИ ВАШАТА ГНУСНА СТОЛЕТНА МАЙКА-КРЕМЪЛСКА ПАЧАВРА******ТИ СИ РУСКИ ЛАЙНОЛИЗЕЦ СТЕФАНЕ,КАКЪВ ПАРТНЬОР ТИ Е КАНАДА?********ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ ****** СТЕФАНЕ,СТЕФАНЕЕЕ,ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...ЗЗЗЗЗЗЗЗЗТЕФАНЕЕЕЕЕ ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕЕ.....ТАРАШКОВ*********МИНЕТКОВ*********ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗБОГОМ МАРИЯ...ДА ВИ ГО НАЧУКАМ В ЧЕРВЕНАТА КРЕМЪЛСКА КУЛТУРА*********************ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....ПО ЗДРАВ ОТ ЕДИН КЛОШАР...КРЕМЪЛСКИТЕ ГОВНЯНИ КОМУНИСТИ ИЗКАТ ВМЕСТО ЕВРО,ДА СЕ УЗАКОНИ ГОВНЯНАТА РУСКА РУБЛА НАМКА Ѝ ХОРАТА КАЗВАТ ВЪН,А ИДИОТИТЕ ВЪТРЕ В КРЕМЪЛСКИЯ КЕНЕФ...ВЕК И ПОЛОВИНА СТИГА РУСКИ ГОВНА!!!Този е типичен червен пияндурник и бирник! Смърт за такива комунисти! НА ВЪЖЕТО МАДРДАДЖИИ!ози е като ,,...луд умора няма...,, ! Явно е натрупал много глад за власт. Истински болшевик!!!БСП всеки път яде тоягата и всеки път я правите втора и дори първа. Лъжливи социолози сте.Иванов е кукла на конци на олигарха Иво Прокопиев и Маджо.Наглите отроци на убийците на Българскта интелигенция след 1944 протягат отново мръсните си лапи към управлението на БЪЛГАРИЯ! Уродът Бойкикев иска да съставя правитеслтво с 10%-на партия! Това е разбирането на болшевиките за демокрация! Мръсната крадлива комунделска номеклатура от времето на Тошо нагло се представя за защитник на НАРОДА! Пфу мама ви да е.ба гнусна! Жалко, че мнозинството е толкова чалгосано, че ви вярва. Убихте нашите животи и съдби , сега искате децата ни да карат същата мизерия! Мамицата ви гнусна гадна русофилистична да е.ба! АААКВИ ГЕНЕРАЛИ САМО ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ... ГНУСНА СЛАЙНЯНСКАЯ ИСТОРИЯ... ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ГЛАСУВАНЕТО-КУПОНИ. ИЗБРАННИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ЛЪЖАТ,ЧЕ ЖИВОТА ДА СТАНЕ АД И КРЕПОСТНИТЕ САМИ ДА СИ НАДЯНАТ КРЕМЪЛСКИЯ ХОМОТ. БКП СЪС СВОИТЕ ТРИСТА ПАРТИИ,ДВИЖЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ ИЗПЪЛНИ КРЕМЪЛСКАТА ЗАПОВЕД ЗАДУНАЙКАТА ДА Е КРЕМЪЛСКИ ТРОЯНСКИ КОН В ЕС И НАТО. НАШИЯТ ВЕЛИК ПО ЖИЗНЕН ПИГМЕЙ-ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ПРАВИ МАЛО УМЕН РАДЕФФФЪРР... ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА КРЕМЪЛСКИЯ КЕН ЕФФФРР... ОКОЛО БАЛКАНА И ТОЙ ОТ НАТЯГАНЕ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА...ЗОООР ДА СТАНЕ КАТО ПРАВЕШКИЯ МАН ГАЛИТЕТ...КЕШ КОДА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ИЗБОРА НА ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.РАЗПИСКИТЕ СА САМО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ КРЕМЪЛСКИЯТ РЕКЕТ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ И ЩЕ СЕ ПЛАЩА ВО ВРЕМЯ ИНАЧЕ ПУТЕТО ОПРАЗВА ПАК БАНКА КАААКВИ ГЕНЕРАЛИ САМО ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ... ГНУСНА СЛАЙНЯНСКАЯ ИСТОРИЯ... ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ГЛАСУВАНЕТО-КУПОНИ. ИЗБРАННИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ЛЪЖАТ,ЧЕ ЖИВОТА ДА СТАНЕ АД И КРЕПОСТНИТЕ САМИ ДА СИ НАДЯНАТ КРЕМЪЛСКИЯ ХОМОТ. БКП СЪС СВОИТЕ ТРИСТА ПАРТИИ,ДВИЖЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ ИЗПЪЛНИ КРЕМЪЛСКАТА ЗАПОВЕД ЗАДУНАЙКАТА ДА Е КРЕМЪЛСКИ ТРОЯНСКИ КОН В ЕС И НАТО. НАШИЯТ ВЕЛИК ПО ЖИЗНЕН ПИГМЕЙ-ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ПРАВИ МАЛО УМЕН РАДЕФФФЪРР... ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА КРЕМЪЛСКИЯ КЕН ЕФФФРР... ОКОЛО БАЛКАНА И ТОЙ ОТ НАТЯГАНЕ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА...ЗОООР ДА СТАНЕ КАТО ПРАВЕШКИЯ МАН ГАЛИТЕТ...Рашкофф миризтилив болшевико, НЕ искаме пак НАРОДНА милиция да е.ба майкта ти нагла русофилистичен бесепе.дераст!!

Добави коментар

Водещи новини