С тържествен водосвет откриха кът за четене в Езиковата в Ловеч

  • 30 юни 2021 14:25

  • 503
  • 1
С тържествен водосвет откриха кът за четене в Езиковата в Ловеч
© Община Ловеч

С тържествен водосвет на 28.06.2021 г. бе открит дългоочакваният кът за четене в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. Водосветът отслужи свещеноиконом Любомир Казашки. Организирана бе и среща-разговор с писателите и възпитаници на гимназията – писателите Владо Даверов и Цветозар Цаков. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Езиковата гимназия участва в проект към Национална програма на Министерство на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, благодарение на който се осъществи тази идея.

Финансирането по Националната програма в размер на 6000 лева е използвано за закупуване на 100 броя книги, 5 маси, 5 помощни маси, 6 стола, диван, фотьойл, 4 броя стелажи за книги и 130 броя читателски карти към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на общината

„Радвам се, че имате късмет да учите в най-забележителната гимназия“- с тези думи Владо Даверов поздрави учениците и им пожела „да вярват в себе си и да съхраняват духа на гимназията, защото той е най-важното нещо“. „Голяма част от характера си съм формирал тук и тези 5 години са най-яркият ми спомен за принадлежност“- сподели авторът на „Винилови души“ Цветозар Цаков.

Младите таланти от Езиковата имаха възможността да прочетат пред гостите свои творби в уютна атмосфера в новия кът за четене. Кристина Димова от 10. клас, спечелила четвърто място и на Националната олимпиада по български език, и в конкурса „Петя Дубарова“, Ева Лимберова от 10. клас, Ана-Мария Пламенова, Ивана Шарабанска и Тиана Гъдева от 11 клас бяха насърчени да продължават да създават нови светове.

Наградата за млад автор на национален литературен конкурс „Албена“ се присъжда на Тиана Гъдева, ученичка от 11. клас на Езиковата гимназия – Ловеч, това обяви Владо Даверов, член на журито, след като с изненада разпозна един от разказите, споделени от участниците в разговора.

Гостите дариха на новооткрития кът за четене свои произведения - „Съвършенство“ и „Вчера“ на Владо Даверов и „Винилови души“ на Цветозар Цаков. „Тук сме за по едно кафе на този свят“ – това послание на Владо Даверов остана след срещата с обещание за следващи такива.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.06.30 | 15:19

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини