Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на общината

  • 25 юни 2021 11:42

  • 264
  • 0
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на общината
© Община Ловеч

Кметът Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на Община Ловеч. Мотивите са за приноса му в българската и световна наука, към духовното и културно развитие на Ловеч и обогатяване на културното наследство с високо професионални и стойностни литературни произведения, както и по повод неговата 85-годишнина.

Това стана на 24 юни 2021 г. вечерта в КДК в Ловеч по време на срещата с писателя, който е носител на Националната литературна награда за цялостно творчество проф. Димитър Димов за 2015 г. и част от тазгодишните тържества.

Проф. Банко Банков благодари на кмета и му пожела успешна работа за благото на нашия град. После той изказа своята болка, че българските театрали не вярват на българските писатели и не четат техните пиеси, което се обяснява с „изяденото доверие“ по време на тоталитаризма.

С голям концерт НЧ "Бяла Анаста-2016" в Ловеч отбеляза пет години от създаването си

Гостът подари на публиката екземпляри от последната си книга с пиеси „Прозорци в зида”, а Слава Георгиева, Стоян Георгиев и Пенка Чернева прочетоха откъс от пиесата „Под южния кръст“.

Банко П. Банков е роден на 2 юли 1936 г. в Ловеч. Доктор на науките от (1975), доцент (1979) и професор (1991). Заместник-декан на Строителния факултет в Инженерно-строителния институт гр. София (1991 – 1994), ръководител на катедра „Строителна механика“ (1995 – 1999). Автор е на около 50 научни публикации, монографии и учебници по строителна механика. Той има и на над 400 заглавия художествена литература.

Припомняме, че на 25 юни вечерта е тържествената церемония по връчване на наградата „Проф. Димитър Димов“ на писателя Николай Табаков, в кино „Космос“ в Ловеч от 18:00 ч. След това ще има прожекция на филма „Аз съм ти“ - по незавършения „Роман без заглавие“ на Димитър Димов и „Адриана“ на дъщеря му Теодора Димова. Гост ще бъде режисьорът Петър Попзлатев („Аз, графинята“). Вход свободен.

Последвайте канала на

Novini.bg
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини