РЗИ: Няма живак над нормите в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески

  • 20 юни 2021 20:38

  • 818
  • 3
РЗИ: Няма живак над нормите в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески
© Pixabay

Няма завишение над нормите на съдържанието на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески в община Хаджидимово. След редовните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция, съобщава БНР.

По време на редовно изследване на водата в двете села лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени нива на живак в нея. В Копривлен завишението е било незначително, но в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата.

Управителят на водното дружество инж. Росица Димитрова веднага е сигнализирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се ползва за пиене, миене и готвене, като за населението са били осигурени водоноски.

Експерти от здравната инспекция незабавно са направили второ набиране на проби от двата източника и са ги изпратили в София, заяви д-р Калоян Калоянов:

"В петък взехме проби. Вечерта излязоха. Резултатите са в норма. Явно нещо има, някаква грешка при пробовземане ли, нечисти съдове. Няма как да дойде този живак отнякъде".

Очаква се утре да отпадне забраната за ползване на питейната вода в двете села, а хората вече са уведомени, че опасност няма:

"Ние после се обадихме на всички да ги успокоим, така че те са уведомени - и кметове, и ВиК", посочи Калоян Калоянов.

Последвайте канала на

Novini.bg
818 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
рзи-то не е ли

2021.06.20 | 21:25

1
наясно с ефекта на натрупването
Да, да...

2021.06.21 | 06:40

3
Добре, че има "експърди" като те6е по форумите, да ни светнат за него.

2021.06.20 | 22:13

2
И живак няма, радеф го прецака!

Добави коментар

Водещи новини