Рестартират подписка с искане за оставка на генералния директор на БНТ

09 юни 2021 21:34

Рестартират подписка с искане за оставка на генералния директор на БНТ
© bulphoto (архив)
3812 23

Уважаеми дами и господа, във връзка със състоялата се на 08.06.21 пресконференция на министъра на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си, ние декларираме нашата подкрепа към него - като първи официален представител на властта, който обърна внимание на гражданските искания и тревоги относно БНТ, като обществена медия. Това се посочва в позиция на журналисти, бивши кадри на БНТ и общественици.

Искания, които ние и подкрепилите ни близо 2000 души от медийния и културен елит на България - журналисти, творци, общественици, духовници и граждани заявяваме през последната година. Във връзка и с изказаните от проф. Минеков опасения, че настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков не е легитимно избран от СЕМ и произтеклия от това призив за проверки в НОИ и НАП, за да стане ясно дали трудовият стаж на директора на БНТ в телевизия "Алфа" е изфабрикуван или той наистина дойде в Обществената медия, след като е трупал опит в партийната телевизия на Атака; във връзка с предположението, че той е свързан с фирми на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и по този начин попада под санкциите на закона "Магнитски"; във връзка с полученото вчера в Министерство на културата писмо от неназовани "журналистически организации в БНТ", които защитават настоящия си директор и обвиняват министъра в злоупотреба с власт и намеса в редакционната им политика; както и след заплашителното писмо на Управителния съвет на БНТ Ние рестартираме нашата подписка от преди година с искане за оставка на генералния директор на БНТ и вече настояваме и за оставката на СЕМ - органът, който го избира и който си затваря очите пред всички нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършват системно в БНТ.

Кошлуков за проф. Минеков: За мен е неразбираемо как такъв човек е министър в ХХI век и в демократична България

Напрежението от гражданските протести пред сградата на БНТ през миналата година; от подписката ни, която събра близо 2000 подписа на най-изявени български интелектуалци, медийни и творчески фигури в наша подкрепа;от недопустимото мълчание на СЕМ по повод искането ни да се проведе мониторинг на отразяването от БНТ на събитията в страната през миналото лято; от системното излъчване по обществената медия на новини с невярно съдържание; както и поради освобождаването на утвърдени журналисти от БНТ с цел реваншизъм, отмъщение и сплашване на колегите им вътре в телевизията ескалира и естествено доведе до забележителната пресконференция на Министерство на културата. Всичко това е и още едно доказателство за тоталния провал на СЕМ в сегашния му състав, формиран от политически зависими и даже некомпетентни членове, които не могат да осигурят нормална за една европейска страна медийна среда.

През последните 2 години СЕМ демонстрира липса на реакция срещу фалшивите новини, срещу неспазването на лицензията на БНТ, срещу неизпълнението на програмата, с която генералният директор е кандидатствал за длъжността, както и липса на какъвто и да било контрол над дейността, съдържанието и финансите на БНТ. Според настоящия закон излиза, че БНТ е напълно безконтролна и зависима от политическата власт и че нейният генерален директор може да взима еднолични, съобразени единствено с управляващите политици решения, което на практика превърна БНТ в партийна телевизия.

Ето как през последната година България се срина до срамното 112-то място в класацията на реномираната международна организация "Репортери без граници" - в доклада им изрично се споменава БНТ и нейният настоящ ръководител. БНТ и нейният генерален директор бяха посочени изрично и в доклад на "Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа" като основен фактор за несвободното и плачевно състояние на медийната среда в България. Срам ни е, че доживяхме БНТ, която се радваше на най-голямо доверие сред зрителите, да се цитира като символ на журналистическа НЕсвобода!

БНТ търпи непоправими имиджови щети и от тоталното компрометиране на Обществения си съвет след разкритията на министър Минеков за противозаконния стил на управление на НДК, чийто изпълнителен директор Борислав Велков е председател на Обществения съвет на БНТ и защитник на управлението на Емил Кошлуков.

Във връзка с тези факти подновяваме исканията си от лятото на 2020 г. и приканваме още хора да се присъединят към онези близо 2000 души, които подписаха отвореното ни писмо за оставката на Емил Кошлуков и за възобновяването на обществения статут, свободата и плурализма в БНТ, като настояваме за:

- незабавната оставка на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ;

- незабавна оставка на СЕМ и старт на преформатиране, включително и законодателно, на начина на избор и функциониране на медийния регулатор;

- незабавни действия на контролните държавни органи с оглед изясняване на някои притеснителни факти относно финансовото управление на БНТ.

Велислав Минеков: Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби

Колеги от БНТ, след поредната анонимна декларация, в която се позовавате на редакционната си независимост, гарантирана от Закона за радио и телевизия, ние ви питаме:

- къде беше вашата независимост, когато една знакова джипка бръмча безсмислено в ефира на обществената медия по време на публицистично предаване и когато без особена съпротива приемахте указанията да не се казва лоша дума срещу силните на деня;

- къде беше вашата независимост, когато ви нареждаха да се канят едни и да не се канят други гости и когато утвърдени формати за култура и духовност бяха заменени с пошли предавания, които пропагандират долнопробна чалга субкултура;

- къде беше вашата независимост, когато уважавани и утвърдени журналисти - ваши свободомислещи колеги - бяха изгонени от БНТ и заменени с послушни и безлични "калинки";

- къде беше вашата независимост, когато месеци наред представяхте едностранчиво действителността в България и нарушавахте базисни принципи на плурализма и на изискванията към БНТ като обществена медия и когато години наред избягвахте темата за корупцията в управлението и допуснахте да бъдете управлявани от сили извън БНТ, които я превърнаха в пропагандна машина за манипулиране на общественото мнение;

- къде ще бъде вашата независимост, когато не давате думата на несъгласните със стила на управление на Кошлуков, а всеотдайно отразявате всяко мнение в негова защита?

Страхът, колеги, е извинение, с което гарантирате кариерното си оцеляване, но страхът е и средството, с което се подлагате на професионално и личностно обезценяване и унижение. Така губите достойнството си - единственият истински и безценен капитал в нашата професия. 

Novini.bg
3812 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
моля!!!

2021.06.10 | 08:33

23
намерете къде има подписка, за да се разпишем и ние , набедения уж-репресиран комсомолец да бъде разпнат!!!!!!!!!

2021.06.10 | 08:02

22
ПЕДЕРАСЧЕ СИ КОШЛУКОВ, КАТО ВСИЧКИ СЕДЕСАРИ

2021.06.09 | 22:53

7
БОЙ ! БОЙ по ТИКВИТЕ ОТ ГЕРБ ! ДО ПОСЛЕДНАТА !
те

2021.06.10 | 07:19

21
иба ф ушите
ДА ДА

2021.06.10 | 03:53

14
.......... И ЕБЪН !!!!
Да ама

2021.06.10 | 05:28

20
Оставка ама за минекоф че не е за този пост въобще! До вчера се занимаваха с ковчези и бесилки (отровното трио) днес министър на културата!
Реално

2021.06.10 | 05:18

19
Това си е чист пасквил! И две хиляди души в подписка са нищо за милионната аудитория която БНТ имат!
ЕЛЕКТPА

2021.06.10 | 00:10

10
Явно хунтата на Кауна Радеф, иска тая държава да останат само крадливите БСП дирасти и кауни. Но кой ще работи тогава, кой ще ги издържа, тая болшевишка сган...
TE IBA

2021.06.10 | 03:56

18
фостата
ДА ДА

2021.06.10 | 03:55

15
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПЕДЕРАЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ !
TE IBA

2021.06.10 | 03:56

17
И УГЗЪ
ЕЛЕКТPА

2021.06.10 | 00:10

11
Защо никой не го интересува, че Хунтата на Радеф даде поръчка за поскъпването на тока, водата и парното, толкова ли забогатяхте при Борисов, че това увиличение не ви прави впечатление. Толкова ли са важни лъжите и глупотевенето на един Каун...
TE IBA

2021.06.10 | 03:55

16
ФОСТАТА
Sos

2021.06.09 | 22:04

3
Абе вие Луди ли сте
ОН

2021.06.10 | 02:32

13
и къде бяхте по време на простотиите на минеткоф,що тогава мълчахте а.

2021.06.09 | 22:06

4
Луди са. Кошлуков каза някои неудобни неща за тях и те веднага писнаха
ЕЛЕКТPА

2021.06.10 | 00:15

12
Защо никой не го интересува, че Хунтата на Радеф даде поръчка за поскъпването на тока, водата и парното, толкова ли забогатяхте при Борисов, че това увиличение не ви прави впечатление. Толкова ли са важни лъжите и глупотевенето на един Каун, като Ян Мине. ткян...

Добави коментар

Водещи новини