Борис Бонев поиска повишаване на статута на сгради-паметници на културата

  • 09 юни 2021 10:11

  • 369
  • 6
Борис Бонев поиска повишаване на статута на сгради-паметници на културата
© Спаси София

Екипът на Борис Бонев и Спаси София проведоха работна среща с министъра на културата, проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си. На нея градските активисти повдигнаха въпроса за необходимостта от повишение на статута и степента на защита на няколко емблематични стари сгради в столицата, които са застрашени от срутване.

„Сред тях са къщата на Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ и къщата на Шапкарев на бул. „Ген. Скобелев“. И двете къщи се намират на апетитни и скъпи локации в центъра и умишлено са оставени без покрив и грижа от страна на собствениците. “Подозирам, че собствениците чакат къщите да паднат, за да могат да построят поредните безлични мастодонти на тяхно място. Затова искам незабавно да се повиши статута им, за да могат да бъдат спасени!“, категоричен е Борис Бонев.

Независимият общински съветник каза, че от Спаси София са изпратили още пет мотивирани предложения за повишаване на статута и на други ценни за културното наследство на София сгради. Сред тях са сградата на Модерен театър и Гранд хотел Париж на бул. „Кн. Мария Луиза“, както и сградата на Кино Възраждане.

„Сградата на пл. Възраждане умишлено е оставена без покрив след пожара преди няколко години, за да може конструкцията ѝ да бъде унищожена, а на мястото да израсне 12 етажен хотел. Това е намерението на собственика, но гарантирам, че няма да го допуснем. Сградата е обновена след войната от личните средства на софиянци и сме длъжни да я запазим каквато е", аргументира се Бонев.

„Искаме да бъде повишен статута и на първото трамвайно депо в София – Клокотница, което е в трагично състояние. От тази сграда преди 120 години тръгва трамвайният транспорт в столицата, което го прави идеално място за транспортен музей на София, както и за културен център. Навсякъде в Европа с реставрацията на тези места се вдъхва нов живот и функции и те стават любимо място на младите", споделя независимият общински съветник.

Той напомня, че северната част на центъра, която от години е по-слабо развита от южната, има нужда от подобни проекти, а Спаси София води петгодишна битка за реставрация на депо Клокотница.

Велислав Минеков: Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби

Особено важен казус, който е бил обсъден на срещата е този за запазването на софийските павета. Градските активисти настояват старите емблематични за града павета да бъдат запазени по малките улици, докато за големите булеварди с интензивно движение, те не са подходяща настилка. „По артерии като бул. „Цар Борис III“, бул. „Гоце Делчев“ или бул. „Пенчо Славейков“ паветата трябва да бъдат премахнати, но те задължително трябва да отидат на малките улици, особено в центъра, защото там те са част от архитектурния ансамбъл. Ще се борим списъкът със защитени улици да бъде променен, защото предложенията на Столичната община са точно в обратната посока и ние сме категорично несъгласни с това.“, казват от Спаси София.

От градското движение категорично подкрепят намерението на г-н Минеков за сериозно укрепване на капацитета на НИНКН с още специалисти и по-високи заплати.

„Недопустимо е за цялото културно наследство в страната да отговарят само 11 експерта. Повишаването на статутите на сгради се бавят години, което е в ущърб на обществения интерес и в полза на частни инвеститори. Като резултат безвъзвратно загубихме много ценни сгради и този процес трябва да спре! Времето е малко, а проблемите умишлено не са били решавани през последните десетина години заради бездействието на институциите, завладяни от ГЕРБ. Искрено се надявам и работя за това поне част от тези процеси да бъдат придвижени", сподели общинският съветник Борис Бонев.

Последвайте канала на

Novini.bg
369 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Tishaxvkla

2021.06.10 | 00:22

6
М­­­л­­а­­д­­а­­­ ­­­м­о­­к­р­­­а­­ ­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­к­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­ ­­ ­­W­­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­.­­ ­­­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­­ ­­7­ ­­­.­ ­­­C­ ­L­ ­U­­­ ­­­B
Nicoleuvhna

2021.06.09 | 22:21

5
М­­­л­а­­­д­­­а­­ ­­­м­­­о­­к­­р­­­а­ ­­у­­ч­е­н­­­и­ч­к­­­а­­­ ­­ч­у­­к­а­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­W­­ ­­.­­­ ­­B­ ­G­­ ­­1­ ­7­­ ­.­ ­­­C­ ­­L­­ ­­U­ ­­­B
Amybqwca

2021.06.09 | 16:40

4
М­л­­а­­­д­а­­ ­­­м­­­о­к­­­р­­а­­ ­у­­ч­­­е­­н­­и­­­ч­к­а­­­ ­­ч­­у­к­­а­ ­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­W­­ ­­­.­ ­­B­­ ­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­­­U­­ ­­B
Britneywqsna

2021.06.09 | 16:19

3
М­­­л­­­а­д­­­а­­­ ­­м­о­к­р­­а­­­ ­­у­­ч­е­­н­и­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­­­у­к­­­а­ ­­ ­­W­­­ ­W­­ ­W­­ ­.­­ ­­­B­ ­­­G­ ­­­1­­­ ­­­7­­ ­.­­­ ­­­C­­ ­­L­­ ­­U­­­ ­­B
Marieimkaa

2021.06.09 | 13:13

2
М­­л­а­­д­­­а­ ­­м­­­о­­­к­р­а­­­ ­­у­ч­­­е­­н­­­и­ч­­­к­­а­­ ­ч­­­у­­­к­а­­­ ­­­ ­W­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­ ­­­7­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­­ ­­U­­ ­B

2021.06.09 | 10:23

1
ЯСНО, БОРИС БОНЕВ Е НЕГРАМОТЕН

Добави коментар

Водещи новини