Водещите новини! Пенсионираха проф. Кантарджиев, Слави Трифонов с намек, майка хвърли бебето си през тераса

  • 07 юни 2021 21:20

  • 5998
  • 16
Водещите новини! Пенсионираха проф. Кантарджиев, Слави Трифонов с намек, майка хвърли бебето си през тераса
© Булфото (архив)

Водещите новини на 7 юни 2021 година. 

Поради навършване на пенсионна възраст проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като, дмн, считано от днес, 7 юни, не ръководи Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на МЗ. По-рано тази сутрин в разговор с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев предложи за временно изпълняващ длъжността директор, до провеждането на конкурс, да бъде назначен неговият заместник – проф. Ива Христова. Министър Кацаров изказа признателността на Министерството на здравеопазването за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма му при управлението на COVID кризата. 

Министър Кацаров прати проф. Тодор Кантарджиев в пенсия

Самият проф. Кантарджиев също коментира пенсионирането си. "Пенсионира ме г-н министърът. Мотивът е за прослужени години, трудов стаж и възраст. Живи и здрави да сме. Така стоят нещата“, заяви той и призна, че се радва, че са му го казали лично, вместо да научи за смяната си от вестниците. "Извика ме и каза: "Навършил си възраст.“ Аз не смятам да се унижавам и да моля. Мисля, че пред съвестта си съм чист за това, което направих през изминалите 15 месеца", посочи досегашният директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Няма благодарност“, допълни още той. 

Проф. Кантарджиев с първи думи след пенсионирането си, стана ясно кой ще го замести

Колеги на проф. Кантарджиев пък излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. "Разговаряхме за ситуацията. Ние разбрахме на обяд за това решение. Министърът казва, че спазва закона и при навършване на пенсионна възраст, следва пенсиониране. Проф. Кантарджиев беше едно от основните лица, които изнесе на плещите си пандемията. Той заслужава обществото да знае, че той е един от хората, който допринесе за организирането на работата около пандемията. За да можем да хванем вируса навреме, той създаде тази организация, подсказана от проф. Кантарджиев“, коментира доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в НЦЗБП. 

Протест срещу пенсионирането на проф. Кантарджиев пред МЗ

Редица политици изказаха мнение по темата. "Съжалявам, че това стана, след като регистрирахме листите. Щях да си го взема. Той стоеше до мен, до Кирил Ананиев, стоеше до проф. Мутафчийски, до проф. Ангелов. Жалко, че хората имат слаба памет", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави: ""Миналия февруари и март той изнесе всичко заедно с останалите. Няма такава наглост и такова нахалство. Няма такъв реваншизъм. Разбирам да е към мен, разбирам да е дори към Мутафчийски. Но към Кантарджиев не разбирам!". 

Борисов избухна за пенсионирането на проф. Кантарджиев: Няма такава наглост и реваншизъм! Ще си го взема при мен

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе отношение. "Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", заяви Нинова. 

Нинова за проф. Кантарджиев: Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят

Служебният премиер Стефан Янев свика Съвета по сигурността. "Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Изключително тревожно е да получаваме информация отвън за корупционни практики, за които компетентните органи не са предприели нищо ефективно до момента. Нещо повече, те не само че не са предприели нищо ефективно, но има съмнение, че дори са катализирали развитието на корупционна среда", заяви той по време на заседанието на Съвета.  

Стефан Янев разкритикува бившия премиер: Не е свиквал Съвета по сигурност от най-малко две години 

ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли, съобщи БНР. Поръчката включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина. От компанията "Сиела Норма", с която се водеха преговорите, са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. 

ЦИК прекрати поръчката за нови 1500 машини за изборите на 11 юли

"Състоянието „отговорност“ е чуждо на българския политически живот. Да си отговорен е много важно в личен план, а когато отговаряш и за други хора е сакрално важно". Това написа във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионенСлави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в. "Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето", разкри още Трифонов. 

Трифонов намекна, че ще се кандидатира за президент: Мястото ми не е в парламента  

Маринела Лъчезарова Арабаджиева е включена в депутатска листа на "Движение Заедно" в Бургас. За бизнесдамата е отредено петото място. Председателят на РИК Бургас адв. Михаил Хаджиянев потвърди, че такова име фигурира в листата на движението. Очаква се обработката да документите да приключи до края на деня, когато ще се вземе решение за регистриране на партията за предстоящия вот. 

Маринела Арабаджиева се кандидатира за депутат

20-годишна жена е хвърлила 4-месечното си дете от тераса на жилището им в град Златица. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-София. Около 12.30 часа на 4 юни в РУ-Пирдоп постъпил сигнал, че майка е хвърлила 4-месечното си дете от тераса на жилището им в Златица. На адреса незабавно били изпратени служители на полицейския участък в града.

20-годишна жена хвърли бебето си от тераса 

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Пенсионерите с минимална пенсия за стаж и възраст ще получат увеличението само за разликата между техния индивидуален размер на пенсията и разликата, която ще се получи, ако надхвърлят минималния размер от 300 лева. 

Част от пенсиите няма да бъдат увеличени

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5998 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Karlaumiza

2021.06.08 | 23:39

16
М­л­­а­­­д­­а­­ ­­­м­­­о­­к­­р­а­ ­­­у­­­ч­е­­н­и­ч­­к­а­­ ­­­ч­­­у­­­к­­­а­­­ ­ ­W­­­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­.­­ ­­­B­­ ­­G­­ ­­1­ ­7­ ­.­ ­­­C­­ ­L­ ­­­U­ ­­­B
Tonyafrzla

2021.06.08 | 19:51

15
М­­л­­­а­­д­­­а­­ ­­­м­­о­­­к­­р­­а­­ ­­у­ч­е­н­­и­­­ч­­к­а­ ­­­ч­у­к­а­­ ­­­ ­W­­ ­W­­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­­B­­­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­­.­ ­­­C­­ ­L­­­ ­­­U­­­ ­­­B
vizitor

2021.06.08 | 10:56

14
Това служебното е много работно.Чак се престарава.Отстрелва работещи хора и с това вреди на демокрацията.Да му мислят новите демократи т.е.хората на Слави.
Laniqxpda

2021.06.08 | 10:27

13
М­­­л­а­­­д­­­а­ ­м­о­­к­р­­а­­ ­у­­­ч­­е­­н­­и­ч­­к­­­а­­­ ­­ч­­у­к­а­ ­ ­­­W­­­ ­­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­­B­­ ­G­­ ­1­ ­­­7­­ ­.­ ­­­C­­ ­­L­ ­­U­ ­­B
Sharonwospa

2021.06.08 | 08:38

12
М­­л­­а­­д­­а­­­ ­м­­о­­к­­р­­а­­ ­у­­ч­е­­­н­и­­ч­к­­а­ ­­­ч­у­­к­­а­­­ ­ ­­W­­ ­­­W­ ­W­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­­7­­ ­.­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­­ ­B

2021.06.08 | 06:13

11
СОРИ НЯМА ДА РЕВА ЗА ТОЗИ ДЪРТ БОЛШЕВИШКИ БОКЛУК!!!
КАРА ФЕИЗ

2021.06.08 | 06:11

10
ДЪРТА ПЕДЕРУГО НЕ НАДАВАЙ ГЛАС,ЧЕ ИМА И ПО ЛОШО ОТ ПЕНСИЯ.КОЛКО ПАРИЧКИ СКЪТА В ЧЕРНАТА КАСИЧКА?ДАНО ТИ СТИГНАТ ДА СЕ ОТКУПИШ?

2021.06.08 | 06:09

9
НЕ В ПЕНСИЯ,А НА МАЙНАТА СИ ДА ВЪРВИ! ИЛИ НАЙ -ДОБРЕ ПО ДЯВОЛИТЕ.ХЛЕНЧЕЩ ДЪРТ РЕЗИЛ!
ЛЕЛЕЙ

2021.06.08 | 00:15

7
ДАЛИ ФИГУРАНТА ТЕ Е ТОЗИ САЩ КЪДЕТО ГО СПОТАЙВА
Като нищо!

2021.06.08 | 00:35

8
Ама още има имунитет, после ще улети!
Rachellemeuia

2021.06.07 | 22:40

6
М­­­л­­а­­д­­­а­ ­­­м­­о­к­­р­­а­­ ­у­­ч­­е­н­­и­ч­к­а­­ ­­­ч­у­к­­а­­­ ­ ­­W­ ­W­­­ ­­W­­ ­­­.­­­ ­­B­­­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­7­­ ­­­.­­ ­C­­ ­­L­ ­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини