Затварят ГКПП Рудозем-Ксанти до края на юни

12 май 2021 14:37

Затварят ГКПП Рудозем-Ксанти до края на юни
© Областна администрация - Смолян
573 2

Изграждащите се ГКПП Рудозем-Ксанти, подходен път към пункта и инфраструктура се планира да бъдат завършени до края на юни, съобщава пресслужбата на Областната администрация в Смолян.

Според областния управител Недялко Славов финансирането за обекта "ГКПП Рудозем-Ксанти и подходен път" е изцяло осигурено и не следва да има притеснения около неговото завършване. Обектът засега е изграден над 80 процента, уточняват от Областната администрация.

Временно се затварят за движение улици в Разград заради ремонтни дейности

За финансиране на строителството на бъдещия граничен пункт и пътя на българска територия са осигурени 3 млн. лв. по Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция-България 2014-2020". Останалите средства до общия размер от 18 млн. лв. са от държавния бюджет и са налични по сметките на Областната администрация, която е възложител на проекта.

По строителството на пункта ГКПП-Рудозем, инфраструктурата и подходния път е постигнат значителен напредък, информира пресслужбата. Проектът включва два подобекта - ГКПП и подходен път, разположени на 76 дка площ.

В зоната на самия пункт трасето е по четири ленти за движение в двете посоки, като 2 ленти са за леки автомобли и по една за тежкотоварни коли и автобуси. Изгражда се двуетажна административна сграда с разгърната площ 890 кв. м, в която ще се помещават екипите на "Гранична полиция" и "Митници". Проектът включва двойни кабини за гръцки и български служители, за митнически контрол и за пропуск.

Предвидени са осови автомобилни везни в лентите за тежкотоварен трафик, зона за здравен контрол с лекарски кабинет и изолатор, паркинг за гръцките служители.

Мая Йорданова
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Питащ

2021.05.15 | 17:42

2
Това добре! Но какво ще стане с без другото натоварено движение на единственият път Пловдив-Смолян?
Питащ

2021.05.15 | 17:35

1
Защо ме изтрихте?

Добави коментар

Водещи новини