Камелия Нейкова посочи кои ще са приоритетите на новата ЦИК

  • 07 май 2021 13:15

  • 2673
  • 16
Камелия Нейкова посочи кои ще са приоритетите на новата ЦИК
© Булфото (архив)

Мисля, че ще се справим с предизвикателствата. Трудности има и ще има. Новите изборни промени ни поставят задачи, които трябва отговорно да изпълним. Надявам се да работим толерантно помежду си. Разчитам и на това партиите и коалициите, които ще участват в изборите, да не превърнат ЦИК в заложник на техните спорове. Нека те да си ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим. Пожелаваме си да ни е лека работата, да сме здрави, разчитаме и на всички останали да ни помагат. Това сподели пред журналисти кандидатът на "Има такъв народ" за председател на ЦИК Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел в свое заключение в края на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.

,,Мисля, че всички сме готови за тази тежка задача, включително като приложим новите изменения на Изборния кодекс, каквито законодателят ги е приел'', добави Нейкова.

Привърженик съм като избирател на машинното гласуване. Още първият експеримент, който бе направен през 2009 г. в няколко избирателни секции в София, аз участвах в този експеримент и когато е имало машинно гласуване, съм гласувала с машина. Смятам, че новите технологии трябва да бъдат използвани максимално. Машинното гласуване е лесно и бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини, които пък до голяма степен в предходни избори са отчитани с висок показател, обясни Нейкова.

,,Избирателните секции в чужбина ще бъдат повече, отколкото последно разкритите в изборите на 4-ти април. В избирателните секции извън страната, които са с измененията на Изборния кодекс, се очаква да са повече, особено в държавите извън ЕС, с машини ще се гласува в избирателните секции, където има подадени повече от 300 заявления за гласуване или на предходни избори са гласували повече от 300 избиратели. Тепърва ще установим колко ще бъдат тези избирателни секции'', обясни Нейкова и посочи, че много е важна логистиката и тук разчита на взаимодействието с Министерството на външните работи, консулствата и Министерски съвет.

Бивш зам.-министър на отбраната поема ЦИК: Ето коя е Камелия Нейкова

Изборният кодекс предвижда при непредвидени обстоятелства, които налагат машинното гласуване, да се преустанови, гласуването да продължи с хартиени бюлетини. В Изборния кодекс е предвидено всички секции за машинно гласуване да има отпечатани хартиени бюлетини, равни на броя на избирателите в тези секции, обясни още Нейкова.

,,Карантинираните могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, както беше и на изборите на 4-ти април. Но за улеснение на тях има една новост в Изборния кодекс, която предвижда лицата, които са поставени под карантина, да могат да гласуват в местата, където е тази карантина'', добави тя и уточни още, че ЦИК ще вземе решение как да се изпълни тази част от закона.

За да се открият избирателни секции извън страната в момента разпоредбата на чл. 14 е със съдържание, което беше прието в Изборния кодекс. Тоест избирателни секции ще има във всички консулства, без значение дали има издадени заявления. Ще има в местата, където на предходни избори е имало образувана избирателна секция и са гласували не по-малко от 100 избиратели. Също така ще се разкриват избирателни секции въз основа на подадени заявления за гласуване извън страната. За държавите, които са извън ЕС, отпадна ограничението от 35 секции. Трябва да са изпълнение всички тези условия на закона, за да се открият избирателните секции. Към този момент не мога да ви отговоря на въпроса колко ще са. Мисля, че ще бъдат повече, отколкото последно разкритите в изборите на 4-ти април, коментира в заключение Нейкова.

Novini.bg
2673 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2021.05.07 | 16:39

16
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????
mамаTи

2021.05.07 | 16:26

15
Тихо бе мамyл. Тя не решава, това е волята на парламента, пртив беTиквyн ...
Нека mамати спи с мен

2021.05.07 | 16:24

14
Тихо бе мамул. Тя не решава, това е волята на парламента, пртив беTиквyн ...

2021.05.07 | 15:46

13
Като гледам как всички партии ИТН ....ИСМВ.....ДеБъ.... БСП то ....и президента Радев са на заплата от своя господар Божков скоро държавата ни ще се казва ЧЕРЕПЛАНДИЯ
Абе

2021.05.07 | 15:08

10
Сега като Мая остане безработна, пак ли ще се върне на околовръсното? За един приятел тираджия питам :)

2021.05.07 | 15:46

12
малееее.....на паркингите в Германия как ще и се израдват арабските шофери
Дабе

2021.05.07 | 15:24

11
Може и в чужбина да пошитка.
Баче Кико

2021.05.07 | 14:53

9
Тихо, добра е милфката!
Аз съм най-добрия

2021.05.07 | 14:02

5
Аз съм най-добрия
Ристьо

2021.05.07 | 14:53

8
Ти ли си бе, педалче?

2021.05.07 | 14:48

7
Като гледам как всички партии ИТН ....ИСМВ.....ДеБъ.... БСП то ....и президента Радев са на заплата от своя господар Божков скоро държавата ни ще се казва ЧЕРЕПЛАНДИЯ
Баче Кико

2021.05.07 | 13:59

4
Кемии, и аз имам едни приоритети ...

2021.05.07 | 14:09

6
Гжо Нейкова,ми как така.Борисов сега няма да може,даси попълва готови бюлетини със общинските кметове.Нее много добре за мутрите от герб.
Русе

2021.05.07 | 13:47

3
Като й знаем историята, приоритетите й са: 1. Крадене като за последно 2. Искане на подкупи от когото свари 3. Ъпгрейд ва сафтуера ;-)

Добави коментар

Водещи новини