Възкресение ни дава надежда за вечен живот

  • 30 април 2021 14:38

  • 1594
  • 0
Възкресение ни дава надежда за вечен живот
© личен архив, булфото

Политическата, икономическата и здравословна кризи успяха ли да объркат ценностните възприятия на мнозина за това кое е добро и кое е зло? Кои са оръжията на дявола днес? Човечеството между Възкресение и Рождество - разговарям с отец Василий Сарян, предстоятел на храма „Преображение Господне” в София. Той е известен свещенник от 20 години насам, завършил е Богословският факултет.

Това, което мога да кажа на базата на своя личен житейски опит и наблюдения, защото духовниците също сме част от обществото е, че вярата никога няма да изчезне. Даже напротив, винаги трудностите, които Господ ни праща и допуска като болести и трудности, кризите, за които вие казвате, се случват само, за да бъде изпитана вярата на хората. Тези, които са без вяра, ще имат трудности. Онези, които имат вяра, със сигурност биха я утвърдили без колебание. Господ е казал: Скърби ще имате във света, но дерзайте! Аз победих света". Единствено с вяра можем да превъзмогнем всички трудности, които ежедневието и светът ни предлагат напоследък.


Ако едно време дяволът и неговите слуги са се появявали в образите на животни, чифтокопитни, то сега има т.нар син сатанизъм, който се промъква по много незабележим начин в нашето ежедневие и

едно от най-силните оръжия на дявола е стресът.

Това са онези трудности, които правят човека да изнемощява психически и духовно, когато ежедневието започва да се забързва повече от нормалното. Тогава хората усещат, че нямат време за нищо. Но пък виждаме, че последната година, хората бяха принудени да си останат в домовете и да се обърнат към себе си.Това им даде възможност да погледнат и живота, семействата си, света с други очи. Преди човеците от бързане нямаха време да поспрат и да се огледат. Пандемията и изолацията са лошо нещо, но пък да погледнем от добрата страна - накараха мнозина да спрат и да се замислят. Да си подредят кое им е важно и кое не. Господ иска от нас да бъдем човеци, не просто изпълнителни, забързани машинки, които не залязват нищо покрай себе си.

Възкресение е събитие, празник, който в цялата човешка история няма аналог.

Както е казал св.Василий Велики: Няма нищо ново под слънцето, а само възкръсналият Христос. Виждаме как животът ни се обуславя от този ден. Житейският ни цикъл се обуславя от Възкресение и Рождение на Христос - всички очакваме тези дни, които преобръщат живота ни и очакваме от година на година повторението на този цикъл. Дори някои не осъзнават, че нашият живот е обусловен от Възкресението и Рождението на Спасителя. Докато тези отправни точки ги има в живота ни, със сигурност хората ще се обединяват около тях.

Възкресението е най-великото събитие в човешката история, защото ни показва, че човекът е безсмъртен и всички ни очаква това.

Всички ни очаква идването на Христос, който ще възкреси всички мъртви. Да видим какво ще отреди Господ за бъдещия век.
Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта умъртви. Това е молитвата, с която всички ние трябва да бъдем убедени, че човешкият живот има смисъл в Христос, че всеки, който е дошъл на този свят, не е по негово желание, а по Божия промисъл. Никой човек не е избрал кога и къде да се роди. Това е по Божия ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на. Така ще е и в деня на нашата смърт. Но ние знаем, че чрез Възкресение Господ ни даде надежда за вечен живот. Затова хората не бива да се страхуват.
Вярвайте в Бог, във Възкресението и всичко ще се осмисли, а нашето присъствие в този свят ще е прекрасно!
 

Аделина Делийска
1594 0

Свързани новини

Водещи новини