Няма да има военен парад на 6 май и тази година

  • 23 април 2021 15:51

  • 471
  • 1
Няма да има военен парад на 6 май и тази година
© bulphoto (архив)

Традиционният военен парад в София на 6 май ще бъде заменен с пеши строй пред паметника на Незнайния войн. Там ще бъде извършен и водосвет на знамената на българската армия.

Миналата година парад нямаше заради COVID мерките, а тази година мястото е било избрано, за да няма струпване на хора. В небето над София ще прелетят самолети на Военновъздушните сили, съобщава БНР.

Каракачанов: България съществува 1400 г. благодарение на Българската армия

По традиция в навечерието на празника – на 5 май, в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. С оглед на спазването на противоепидемичните мерки концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в парк „Борисова градина“.В празничния ден военнослужещи от Българската армия ще представят бойни способности. Демонстрации ще има в Казанлък, Варна, на полигон „Црънча“ и авиобазата "Граф Игнатиево".

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски. Ще бъдат показани бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122 мм самоходна гаубица „Гвоздика“, минохвъргачка „Тунджа“, зенитно-ракетен комплекс „Оса“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando select” и „Guardian” и др.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и полети на бойната авиация в района на авиобаза „Граф Игнатиево“. Заради COVID мерките от министерството на отбраната уточняват, че мероприятията не са публични.

Пред сградата на Администрацията на президента в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Мая Йорданова
471 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2021.04.23 | 16:49

1
армията е най-големия паразит за нашия бюджет, заедно с куките и администрацията..........

Добави коментар

Водещи новини