С кой крак куца социалната система и има ли патерици за нея

  • 21 април 2021 14:55

  • 1514
  • 0
С кой крак куца социалната система и има ли патерици за нея
© булфото /архив/, youtube

Бюджетът свети на червено, финансовият резерв и въобще парите в общата ни хазна се топят, а за първи път от много години бе отчетен бюджетен дефицит още през първото тримесечие. Да обясни тези тревожни сигнали още миналата седмица в парламента бе поканен финансовият министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. Депутатите от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в обаче го прогониха с викове "Мутри вън" в пленарната зала и той не успя сред крясъците да си каже думата, а изслушването му бе пренасрочено за днес. Какви ще за затрудненията при осигуряването на социалните плащания, как ще се отрази финансовата криза върху тях и как изглежда социалната ни система, за novini.bg коментира бившият социален министър Иван Нейков, който сега е директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Бюджет на червено означава, че и социалната политика свети на червено. Т.е. предполагам за всички е ясно, че всяка социална политика изисква много пари и от тази гледна точка сега вероятно това ще е един от аргументите за по-бърза актуализация на приходите и разходите в държавната ни сметка.

Парите за пенсии са осигурени

още от приемането на този закон. Там въпросът е в осигуряването на трансфера от републиканския бюджет към НОИ - над 5 млрд.лв. са заделени за тази година. Смятам, че тези пари не са проблемни.
Но социалната политика не означава да има само пари за пенсиите. Има много други плащания, които хората очакват и имат право на тях по закон. Особено пък, ако се приемат и нови нормативи, каквито щедро бяха обещавани преди изборите. Тогава разходите в социалната сфера ще нарастват още повече, което ще направи актуализацията на бюджета още по-наложителна.
Това означава, че трябва да има правителство, което да подготви актуализацията на бюджета и да има парламент, който да приеме закон за изменението му за 2021г.

Ако няма правителство и парламент - технологията пропада

и ние ще трябва да харчим всеки месец 1/12 от бюджета на предходната година. По закон това е в правата на едно служебно правителство.
Социалните плащания са безброй - всичко, свързано със социално подпомагане, с подкрепата на семействата, детските надбавки, помощите за семействата на учениците, за безработните, по програмата за енергийно подпомагане и т.н.. Работи се по стотици програми за социалната сфера, свързани с бюджета.
Няма проблем в това да бъдат насрочвани нови и нови избори. Така обаче се удължава времето, в което проблемите в социалната сфера не могат да се решат. Колкото по-бързо имаме работещо правителство, толкова по навреме ще се решават дертовете на нуждаещите се в нашето общество.
Социалната ни система е такава, каквато сме си я направили. По точно тя е продукт на 44-тия парламент и на правителството в оставка. Питате ме дали е куца, но това сега е много политически въпрос.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1514 0

Свързани новини

Водещи новини