Взривът на боеприпаси в Чехия е бил планиран за България?

  • 19 април 2021 17:48

  • 12473
  • 1
Взривът на боеприпаси в Чехия е бил планиран за България?
© Getty Images (архив)

След като Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати. Преди това Чехия обвини Русия за взривяването на склад с боеприпаси във Врбетице през октомври 2014 година. 

Според чешките медии атентатът срещу склада е бил извършен, за да се предотврати сделка, в която е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. През 2015 г. срещу Гебрев беше извършен опит за убийство.

Би Би Си: Какво е общото между Емилиан Гебрев и взривените чешки складове

Разследващото издание "Респект" пише, че Гебрев е смятал да достави чешките боеприпаси на Украйна. А според чешкия портал seznamzpravy.cz, доставката може да е била предназначена и за бунтовнически групи в Сирия.

Според събеседник на Чешкото радио, преди взрива Гебрев е бил платил боеприпасите и дори е бил започнал да ги извозва. Чешкият премиер Бабиш също каза, че боеприпасите вече са били платени. А чешкият вицепремиер Ян Хамачек заяви, че първоначалният план бил боеприпасите да бъдат взривени едва след транспортирането им в България.

Чешкият премиер Бабиш оповести основателното съмнение, че в инцидента са били замесени сътрудници на руското военно разузнаване ГРУ и нарече този факт безпримерен и скандален.

Чехия гони 18 руски шпиони от посолството в Прага

Сегашният конфликт между Прага и Москва е най-тежкият след 1989 година. Руското Министерство на външните работи заяви, че била разрушена основата на нормалните отношения между двете страни. САЩ, Великобритания и други държави-членки на НАТО подкрепиха Чехия, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че в отношенията с Русия трябва да се прокарат отчетливи червени линии, чието прекрачване да води до санкции срещу Москва.

Последвайте канала на

Дойче веле
12473 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини