Би Би Си: Какво е общото между Емилиан Гебрев и взривените чешки складове

19 април 2021 07:08

Би Би Си: Какво е общото между Емилиан Гебрев и взривените чешки складове
© Булфото
2184 5

Би Би Си оживено коментира българската следа при взривяването на складове за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Медията съобщи, че един от хората, складирали оръжия във Връбьетице, които е трябвало да стигнат до Украйна, е бил българския оръжеен дилър Емилиян Гебрев, който 6 месеца след експлозията става обект на покушение с непознато вещество в София. 

Защо руското разузнаване е взривило склада за оръжия във Врбьетице, пита Би Би Си, и отговаря, че сигурни източници са информирали медията, че Емилиян Гебрев е складирал там оръжия, предназначени за Украйна. На случая с опита за отравяне на Гебрев обаче се обръща сериозно внимание чак през 2018 година след събитята в Солзбъри и използването на „Новичок“, допълва медията. 

И се припомня обширно разкритията на сайта „Белингкат“ за трети човек, освен уличените в Солзбъри Александър Петров и Руслан Боширов / или Александър Мишкин и Анатолий Чепига, както се предполага, че са истинските им имена/. Този трети човек е идентифициран като Сергей Федотов, който освен че е бил във Великобритания около инцидента със Сергей и Юлия Скрипал, е бил и в България по време на случая с Гебрев, предава БНР. Петров и Боширов, използвайки същите паспорти както във Великобритания, са кацнали на летището в Прага на 11 октомври 2014 година преди експлозията. Защо Гебрев е бил цел, пита отново Би Би Си, и отговаря, че той е снабдявал с оръжия много страни против желанието на Москва.

Има ли прилики между отравянето на Алексей Навални и Емилиян Гебрев?

Става дума вероятно за Украйна, но и други държави предимно в Азия като е конкурирал руските доставчици. Експлозията във Връбьетице през октомври 2014 година изглежда като опит да се навреди на бизнеса на Гебрев и като предупреждение преди последвалия опит за отравяне, смята Би Би Си. 

При експлозията в складовете загиват двама невинни чешки работници. Би Би Си припомня, че през 2015 година е имало експлозии и в български оръжейни заводи, но публично не е била наравена връзка с Гебрев. Би Би Си споменава и прословутия Отдел 29155 на руското Главно разузнавателно управление, което се предполага, че стои зад всичко случило се не само в Солзбъри, България, Чехия, но и на много други места, включително опит за преврат в Черна гора през 2016 година.

Novini.bg
2184 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
смрт на грб

2021.04.19 | 08:55

4
Някакъв наш "най - обикновен дришльо" щял да продава оръжие на украИна, за да трепят руснаци с него .... Тоя се е помислил за безсмъртен ! Явно са го пожалили, иначе отдавна да беше изгнил в гроба. Дали са му урок, ТОЧНО къде да не се набърква. И бъдете сигурни, че докато е жив, няма и мисъл да му мине да прави същото !
Гебрев

2021.04.21 | 15:49

5
Яш ме дедовия червено пейрасче!
51

2021.04.19 | 08:46

3
То не беше Скрипал,не беше намеса в американските избори за президент,не беше случаят с Гебрев.Сигурно ще обвинят Путин за кървавите разстрели в САЩ,които зачестиха в последно врвме .Ами събитията в Капитолия?За всичко са виновни Русия и Путин.Американска работа.Брюкселско зеле и английска закуска.С уиски.
Евро Дикоф

2021.04.19 | 08:33

2
Руснаците взеха да заличават червените крадци, което не е лошо.
123

2021.04.19 | 08:18

1
TOZI IZMEKIAR NE E LI ZASTRELIAN O6TE BRE DOSTA HORA IZMRIAHA ITO NEVINNI

Добави коментар

Водещи новини