Документална изложба „Аз съм бил винаги българин..." откриха в Сливен

15 април 2021 07:03

Документална изложба „Аз съм бил винаги българин..." откриха в Сливен
© Община Сливен
183 4

Документална изложба „Аз съм бил винаги българин...”, посветена на 200 г. от рождението на българския революционер и идеолог Георги Стойков Раковски, бе открита в Галерия „Май“ в Сливен вчера. Тя е част от Националната програма за честванията на бележитата годишнина. Организатор е Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, Регионална библиотека „Петко Рачов Славейков” - Велико Търново и Исторически музей – Котел.

Кметът Стефан Радев, който е член на Инициативния комитет за националните чествания на 200-годишнината от рождението на Раковски, откри официално изложбата.

„Трудно е да се осмисли личност като Георги Раковски. Той напуска този свят на 46 години, в разцвета на силите си, но за това време успява да се превърне в идеолога на българската национално-освободителна борба. Едно будно момче от Котел, поет, писател, етнограф, историк, енциклопедист, космополит по дух, родолюбец до мозъка на костите си, което се превръща в най-ярката личност на българите през онова време“, заяви по време на откриването кметът Радев.

В документалната изложба са включени тридесет и две табла и десет витрини с много снимки и документални материали, които проследяват живота и делото на многопластовата личност на Раковски, очертала пътя към свободата на отечеството. Представени са живота и делото на Раковски в дати като е акцентирано на неговото семейство, годините на учение в Котел, Карлово и Цариград. Специално място е отделено на обучението му в гръцката гимназия в Куручешме, където получава солидно образование, овладява седем езика, но съзнателно пренебрегва благоприятните предпоставки за един успешен живот и високи длъжности и посвещава съдбата си на освобождението на отечеството. Акцент в изложбата е пребиваването му в Марсилия, където възприема идеите на Джузепе Мацини и Джузепе Гарибалди за борба срещу чуждото потисничество. Представени са плановете за освобождение на България, които Георги Раковски изготвя с убеждението, че при осъществяването им трябва да участва целият народ. В изложбата се поставя акцент и на

Откриха барелеф на Георги Раковски във Военна академия

Първата българска легия, която Г. Раковски замисля и организира като ядро на бъдеща освободителна армия, и на най-важната институция в Легията учреденото от него „Върховно началство“, което играе ролята на щаб на легията, но и на привременно правителство. Със снимки са представени най-видните участници в Първата легия и неговите идейни последователи.

Изложбата ще бъде разположена в Галерия „Май“ до 24 април.

Програмата за отбелязване на годишнината на Раковски в Сливен включва и кръгла маса на тема: „Георги Стойков Раковски – дипломатът на Балканите”, организирана от РБ “Сава Доброплодни“, която заради пандемията от коронавирус ще се проведе вероятно в края на месец май.

През месец октомври, в рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ ще организира вечер, посветена на годишнината, на която ще бъде представен документалният филм „Аз като българин си изпълних народная си длъжност...“, продуциран от културната институция и пълно библиографско издание за Раковски.

Novini.bg
183 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 11:06

4
­­­В­и­ж­т­­­е­ ­­м­­о­я­т­а­­­ ­т­­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­­т­к­а­ ­­-­­­ ­W­­­W­­­W­­.­­B­­G­­­1­­­7­.­­­C­L­­U­B­
Alisca17

2021.04.15 | 10:04

3
­В­­­и­­ж­­­т­е­ ­­­м­о­я­­­т­а­­ ­т­­и­­­й­­­н­­ ­п­у­­т­к­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­­­W­­.­­­B­G­­­1­7­­.­C­­L­U­­B­

2021.04.15 | 08:12

2
На кого я откриха??? На братята Роми ли?
penka spanova

2021.04.15 | 07:42

1
velik revoluziner i ideolog

Добави коментар

Водещи новини