Обновяват училищните тоалетни в столични училища

  • 12 април 2021 13:33

  • 265
  • 0
Обновяват училищните тоалетни в столични училища
© Pixabay

От днес започва набиране на кандидатури по проекта „София избира децата“ от програма „СОФИЯ ИЗБИРА“ – инициатива създадена по идея на кмета София Йорданка Фандъкова. Проектът „София избира децата“, спечелил след гласуване на софиянци, има за цел модернизиране на училищните тоалетни в столични училища.

Програмата „СОФИЯ ИЗБИРА“ стартира по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова с цел реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Бюджетът на Програмата  е 1 500 000 лв. за 2021 г.

Началото на изпълнението на проекта представиха заместник-кметовете на Столична община - по строителство инж. Ангел Джоргов и по дигитализация Генчо Керезов и авторите на проекта „София избира децата“ Ивелина Иванова и Деница Шилигарска.

Проектът „София избира децата“ е ориентиран към създаването на съвременни училищни тоалетни, както и за създаване на цялостен процес за подобряване на средата за децата, особено за най-малките ученици – от предучилищна възраст до 7-ми клас, каза инж.Ангел Джоргов. Проектът цели създаване на съвременна санитарна среда, която да ползват учениците, посочи също инж.Джоргов.

Политиците да видят кошмара в детските отделения, призоваха от "За доброто"

По думите на зам.кметът Керезов „Програмата „София Избира“ предизвика висок интерес, както откъм проектни предложения, така и откъм гласуване. Проектът, който спечели най-много гласове, има висока социална значимост. Разчитаме, че с развитието на програмата ще се предлагат подобни качествени предложения с ясен ангажимент от подателите към тяхната реализация, какъвто поеха Ивелина и Деница.“

По думите на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска - Крайната цел на проекта не е за смяна на едни плочки с други, а за устойчиво навлизане на добри архитектурни решения в училищните сгради, за осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и за създаване на модел на дългосрочна колаборация между специалисти и училища при създаване на съвременна образователна среда.

„В дългосрочен план училищата, в които има активна и конструктивна местна общност, успяват да създадат и поддържат адекватна среда, стъпвайки върху конкретните нужди и силни страни на даденото училище.“, каза също Ивелина Иванова.

„Въвличането на учениците в дългосрочен етап ще гарантира не просто активното опазване на конкретните училищни тоалетни, но съзнателното и активно отношение на младите граждани към цялата публична инфраструктура и заобикаляща среда.“ – подчерта Деница Шилигарска.

Последвайте канала на

Novini.bg
265 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини