Чилийци спасяват наши антарктици

  • 08 април 2021 17:31

  • 1021
  • 4
Чилийци спасяват наши антарктици
© Pixabay

Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач "Акилес" удължиха за неопределено време карантината на кораба, с който трябваше да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници, съобщи ръководителят на експедицията Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор, цитиран от Българския антарктически институт /БАИ/.

Корабът е трябвало да отплава днес за Антарктика. Създалата се аварийна ситуация е наложила незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с шефа на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение.

От БАИ съобщават още, че в района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийският малък военен кораб "Лаутаро", който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове на нощта е акостирал пред Българската полярна станция и е взел на борда си българските антарктици. Корабът ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където в чилийскатаа база "Ескудеро" те ще изчакат уругвайския военен самолет "Херкулес", който в последния момент е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели са предотвратили престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима, се посочва в съобщението.

Всички наши полярници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.

Последвайте канала на

Novini.bg
1021 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ivelissea20

2021.04.11 | 03:27

4
­­В­­­и­ж­­­т­­­е­­­ ­­­м­­о­­я­­­т­­а­­ ­­­т­и­­й­­­н­ ­­­п­­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­­­B­­­G­­­1­­­7­­.­­C­L­­­U­­B­­
Caitlina18

2021.04.10 | 21:36

3
­­В­­­и­ж­­т­­­е­­­ ­м­о­­я­­т­­а­ ­­т­­­и­­й­н­­ ­­­п­­у­т­­к­а­ ­-­­­ ­W­­­W­­W­.­­­B­G­1­­­7­­­.­C­­­L­­U­­­B­
Sandraa18

2021.04.10 | 03:52

2
­­В­­и­­­ж­т­­е­ ­­­м­о­­­я­­­т­­­а­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­­ ­­­W­­­W­W­­­.­B­­G­­­1­7­­.­­C­­L­­­U­­­B­
само да питам

2021.04.08 | 17:50

1
докога ще плащаме милиони на тия нищоправещи паразити и другаря -педал!!!!!???????/

Добави коментар

Водещи новини