Заради COVID-19: Монтират сензорни бутони на светофарите в София

  • 31 март 2021 15:07

  • 498
  • 0
Заради COVID-19: Монтират сензорни бутони на светофарите в София
© Кристиан Кръстев, фейсбук

В София вече има т.нар. антиковид светофари. Вече функционират първите 20 безконтактни бутона на пешеходните светофари на кръстовищата бул. „Константин Величков“ и ул. „Пиротска“, бул. „Константин Величков“ и бул. „Възкресение“ и на бул. „Шипченски проход“ и ул. „Иван Димитров-Куклата“. Това се прави с цел да се избегне физическия контакт между бутона и пешеходеца, информира зам.-кметът на Столична община по направление "транспорт и градска мобилност" Кристиан КръстевКристиан КръстевКристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 12 март до

По думите му това е едновременно хигиенично и надеждно решение в ситуацията на COVID-19 пандемия.

Модерни тролейбуси сменят старите "Икарус"-и

Сензорът отчита движението, когато пешеходецът приближи ръката си на около 1-2 сантиметра от корпуса му. Бутонът е изцяло българска разработка, целта е да се елиминира физическия контакт с бутона и същевременно се запазят всички негови функционалности, като обратен сигнал за приета заявка, звук за незрящи пешеходци и др.

Столична община ще започне поетапно подменяне на бутоните за пешеходно преминаване, като в момента се изработват още 200 броя сензорни бутони.

Последвайте канала на

Novini.bg
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини